راهنمای انتخاب و خرید بهترین ژل و کرم ضد جوش
جوش زدن، یکی از مشکلات پوستی رایج است و بیشتر روی صورت، پیشانی، قفسه سینه، قسمت فوقانی پشت و شانهها دیده میشود. جوشها معمولاً نوجوانان را هدف قرار میدهند اما به این معنی نیست که سایر گروههای سنی را درگیر نمیکند. بنابراین بدانید که تنها نیستید و این مشکل، بیشتر از آنچه که فکر میکنید، متداول است.
برای رفع کاربردی جوش بهتر است ابتدا علت جوش زدن را پیدا کنیم، سپس از یک محصول ضد جوش مناسب مانند یک کرم ضد جوش خوب یا یک ژل رفع جوش صورت مناسب کمک بگیریم.
با این راهنمای انتخاب و خرید کرم و ژل ضد جوش که برایتان آماده کردهایم، میتوانید یک محصول درمانی مناسب برای پوست خود انتخاب کنید.
محصولات ضدجوش رو به یک اشاره انتخاب کن!
فهرست مطالب
چرا جوش میزنیم؟
آکنه، یک مشکل پوستی است که در آن، منافذ پوست توسط مو، سبوم، باکتریها و سلولهای مرده پوست مسدود میشوند. جوش معمولاً روی صورت، پیشانی، سینه، قسمت فوقانی پشت و شانهها ایجاد میشود؛ زیرا این قسمتها بیشترین تعداد غدد چربی را دارند.
هر یک از منافذ روی سطح پوست، منفذی به سمت فولیکول مو است که از یک مو و یک غده چربی تشکیل شده است. غده چربی در حالت عادی، از خود سبوم آزاد کرده و این سبوم در مسیر مو به سمت بالا حرکت میکند و از منافذ خارج شده و روی سطح پوست پخش میشود تا وظیفه خود، یعنی نرم نگه داشتن پوست را انجام دهد.
اگر هرگونه مشکلی در این فرآیند به وجود بیاید، ممکن است به ایجاد آکنه منجر شود. بنابراین عوامل زیر میتوانند در این فرآیند طبیعی تأثیر بگذارند و باعث ایجاد جوش شوند:
- تولید بیش از حد سبوم توسط غدد چربی
- بسته شدن فولیکول های مو با چربی
- تجمع سلول های پوستی مرده و باکتری ها
- فعالیت بیش از حد هورمون
علاوه بر موارد اصلی ذکر شده، دلایل دیگری مانند ژنتیک، استرس، داروهای خاص، استفاده از محصولات مراقبت از پوست نامناسب مانند لوسیونهای با بافت سنگین و حتی آبوهوا میتوانند عامل ایجاد جوش و آکنه روی پوست ما باشند.
در بیشتر موارد، تغییرات هورمونی را میتوان بهعنوان مقصر اصلی برای ایجاد آکنه معرفی کرد اما ممکن است مصرف زیاد خوراکیهایی مانند شیر بدون چربی، پروتئین آب پنیر و رژیم های غذایی سرشار از قند باعث بروز جوش شوند.
البته همچنان در مورد رابطه بین رژیم غذایی و میزان مصرف آنها و جوش زدن در حال تحقیق هستند اما بهطورکلی، داشتن رژیم غذایی متعادل و خوردن میوه و سبزیجات تازه بهخصوص آنهایی که دارای ویتامین ث و بتا-کاروتن هستند، در کاهش التهاب آکنه میتوانند تأثیرگذار باشند.
انواع جوش
یافتن بهترین راهحل برای مبارزه با جوش، به نوع جوش و شدت آن بستگی دارد و برای تشخیص آن میتوانید از متخصص پوست کمک بگیرید اما بهطورکلی میتوان جوش را به انواع زیر تقسیم کرد:
- آکنه غیر التهابی خفیف (معروف به آکنه کومدونال) که جوش های سرسفید و سر سیاه را شامل میشود و معمولاً با محصولاتی که بدون نسخه پزشک به فروش میرسند و حاوی موادی مثل اسید سالیسیلیک و بنزوئیل پروکساید هستند، میتوانید آنها را درمان کنید.
- آکنه التهابی متوسط که شامل پاپول (papule) یا همان برآمدگی های ملتهب کوچک قرمز یا صورتی فاقد چرک، و پاسچول (pustule) است که به جوش های چرکی معروف هستند.
- آکنه التهابی شدید که شامل گرهک یا همان ندول (nodule) است که توده های ملتهب و سفتی هستند و در اعماق پوست تشکیل میشوند و همچنین شامل جوش های کیستی (جوش های دردناک و پر از چرک) است.
جوشهای التهابی معمولاً برای درمان، به کرمهای موضعی یا داروهای خوراکی با تجویز پزشک نیاز دارند. البته شاید بتوان با استفاده از محصولات بدون احتیاج به نسخه پزشک که با نام محصولات OTC (Over The Counter) شناخته میشوند نیز آنها را از بین برد اما این جوشها ممکن است از خود جای زخم به جای بگذارند.
بنابراین مراجعه به پزشک میتواند راهحل مطمئنتری برای جلوگیری از اسکار آکنه التهابی باشد. اگر یک یا دو ماه بعد از استفاده از محصولات OTC نتیجه نگرفتید و بهبودی حاصل نشد، از متخصص پوست کمک بگیرید.
کرم ضد جوش چیست و در چه مواقعی باید از آن استفاده کنیم؟
درست است که معمولاً نوجوانان و جوانان به علت تغییرات هورمونی، بیشتر جوش میزنند اما بعضی از افراد در دهه 30 و حتی بعد از آن نیز با آکنه دست و پنجه نرم میکنند.
بهطورکلی، روشهای مختلفی از جمله لیزر، ژل و کرم ضد جوش و روشهای خانگی درمان جوش برای بهبود آکنه و جای آن وجود دارد که میتوانند با افزایش اعتماد به نفس به ما کمک کنند تا احساس بدی نسبت بهصورت یا بدنمان نداشته باشیم. ضد جوش ها میتوانند در موارد زیر مؤثر باشند:
- از بین بردن جوش های سرسیاه و سر سفید، التهابی و دردناک
- رفع التهاب و قرمزی ناشی از آکنه
- لایه بردار و رفع جای جوش
- کنترل کننده و تنظیم کننده ترشح چربی
- خشک کردن جوش و کوچک کردن منافذ باز پوست
- التیام بخشی جوش ها
ضد جوش مناسب چه کسانی است؟
پوست چرب، مختلط و پوست مستعد جوش، بیش از حد معمول از خودشان چربی ترشح میکنند و معمولاً به دلیل لایه چربی که روی خود دارند، همیشه براق به نظر میرسند.
بیشتر افراد در دوران نوجوانی به دلیل تغییرات هورمونی جوش میزنند که کاملاً طبیعی است اما جوش زدن به سن نوجوانی محدود نمیشود و گاهی تعداد و التهاب این جوشها بیشتر از حد تحمل است که در این شرایط باید به متخصص پوست مراجعه و از محصولات ضد جوش استفاده کرد.
ترکیبات مهم محصولات ضد جوش چیست؟
از مواد مختلفی در محصولات ضد جوش استفاده میشود که کارایی آنها به نوع پوستتان بستگی دارد و بهتر است از راه آزمون و خطا، بهترین محصول را برای خود انتخاب کنید.
بعضی از مواد اگر در دوزهای پایین در محصولات استفاده شوند، میتوان آنها را بدون نسخه پزشک خریداری کرد اما در دوزهای بالاتر احتیاج به تجویز پزشک دارند و بعضی مواد دیگر به دلیل ماهیت و عوارض احتمالیشان فقط با نسخه پزشک میتوان آنها را تهیه کرد.
بهطورکلی اگر قصد خرید محصولات OTC را دارید و بهخصوص اگر پوستتان حساس است، حتماً از قابل اعتماد بودن برند و فروشنده آن اطمینان حاصل کنید.
همچنین پیشنهاد میشود محصولات ضد جوش را مطابق دستور پزشک استفاده کنید و اگر قصد خرید محصولات OTC را دارید، آنها را مطابق راهنمای مصرف روی جلد محصول بزنید یا بهطورکلی، ابتدا این محصولات را بهصورت سه روز در هفته یا یک روز در میان بزنید و بعد از عادت کردن پوستتان به مواد آن میتوانید هر روز از آنها استفاده کنید.
اگر پوستتان دارای بریدگی یا سوختگی است یا شرایط پزشکی خاصی دارید، حتماً با یک متخصص پوست قبل از استفاده مشورت کنید. همچنین اگر در ویژگیهای محصولات ضد جوش، خاصیت لایه برداری ذکر شده است، استفاده از ضد آفتاب را فراموش نکنید.
– ترکیبات مهم محصولات ضد جوش OTC (بدون نسخه)
1- سالیسیلیک اسید (Salicylic Acid)
سالیسیلیک اسید، یکی از ترکیبات مهم کرم ضد جوش است که با کاهش تولید سبوم پوست و با شکستن پیوند بین سلول های مرده، کمک میکند تا راحتتر از منافذ پوست کنده شوند و به این صورت، به باز کردن منافذ مسدود شده پوست و درمان جوش های خفیف سرسیاه و سرسفید کمک میکند.
سالیسیلیک اسید موجود در کرم ها و ژل های ضد آکنه ممکن است سوزش، پوسته پوسته شدن و خارش ملایم پوست را به همراه داشته و برای پوست خشک، بیش از اندازه خشک باشد. بنابراین باید آن را همراه با یک مرطوب کننده مناسب استفاده کنید.
یک محصول مناسب برای افرادی که پوست چرب و مستعد جوش دارند، کرم ضد جوش سالیسیلیک اسید ونزن است.
2- بنزوئیل پروکساید (Benzoyl peroxide)
بنزوئیل پروکساید باعث از بین رفتن باکتریهای ایجادکننده آکنه، کاهش التهاب و باز کردن منافذ بستهشده پوست میشود و به همین دلیل، یکی از ترکیبات بسیار مؤثر در بهبود جوش، بهخصوص پاسچول های خفیف بهحساب میآید.
این ماده، خاصیت لایه برداری نیز دارد و از سالیسیلیک اسید خشککنندهتر است و امکان دارد در اثر استفاده از کرم ضد جوش حاوی این ماده، پوستتان خشک یا قرمز شود. همچنین یادتان باشد بعد از زدن کرم حاوی این ماده، دستها را بهخوبی بشویید.
اگر میزان تعریقتان در طول روز زیاد است، امکان دارد بنزوئیل پروکساید به مو و لباستان منتقل شود و آن را لک کند. بنابراین شاید بهتر باشد به جای خرید کرمی با ترکیبات بنزوئیل پروکساید، کرم ضد جوش حاوی سالیسیلیک اسید بخرید که برای پوست حساس نیز مناسبتر است.
3- آلفا هیدروکسی اسید (Alpha Hydroxy Acids)
آلفا هیدروکسی اسیدها، گروهی از اسیدهای گیاهی و حیوانی هستند که گاهی از آنها در محصولات مراقبت از پوست مانند سرم، تونر و کرمها استفاده میشود. این ماده، هفت نوع دارد و اثربخشی آنها با توجه به نوع پوست، متفاوت است.
اما معمولاً از میان آنها، اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک نتایج امیدوارکنندهتری به همراه دارند و احتمال ایجاد حساسیت پوستی بعد از استفاده از آنها کمتر است. به همین دلیل، بیشتر محصولات OTC، حاوی این دو ماده هستند.
آلفا هیدروکسی اسیدها بیشتر در لایه برداری کاربرد دارند و میتوانند در جلوگیری از بروز آکنه، از بین بردن سلولهای مرده پوست، کاهش اندازه منافذ بزرگ شده پوست، تقویت کلاژن و گردش خون، بهبود چین و چروکهای سطحی و اصلاح ناهماهنگیهای رنگ صورت تأثیرگذار باشند که در اثر اسکار یا لکه های پیری به وجود آمدهاند. هنگام استفاده از این ترکیبات، ممکن است حساسیت های موقتی مانند خارش، سوزش و تاول را تجربه کنید.
کرم آلفا هیدروکسی اسید (AHA10%) سینره از جمله محصولاتی است که علاوه بر لایه بردار پوست بدون ایجاد التهاب به رفع چروکهای سطحی پوست نیز کمک میکند.
4- سولفور یا گوگرد (Sulfur)
اگر پوستتان با سایر ترکیبات محصولات ضد جوش سازگار نیست، ضد جوش حاوی سولفور را جایگزین آنها کنید اما این ماده ممکن است به زمان بیشتری برای تأثیرگذاری احتیاج داشته باشد. سولفور، خاصیت ضد میکروبی دارد و به کاهش چربی پوست و جلوگیری از مسدود شدن منافذ کمک میکند و برای درمان جوش های خفیف تا متوسط مناسب است و میتواند هم در محصولات OTC و هم محصولاتی استفاده شود که احتیاج به نسخه پزشک دارند.
محصولات حاوی گوگرد میتوانند باعث خشکی پوست، قرمزی و خارش جزئی شوند و ممکن است به دلیل وجود گوگرد، بوی مطبوعی نداشته باشند. البته سازندهها در تلاش هستند تا بوی نامطبوع آنها را به حداقل برسانند.
یکی از محصولات ضد جوش حاوی گوگرد بر پایه عصارههای گیاهی، کرم ضد جوش و آکنه بیوآکوا است که میتوانید از طریق لینک زیر آن را تهیه کنید.
5- نیاسینامید (Niacinamide)
نیاسینامید که با نام نیکوتینامید نیز شناخته میشود، نوعی از ویتامین B3 است و در کاهش التهابات ناشی از آکنه، یکنواخت کردن رنگ پوست، محو شدن قرمزی و لک بنفش و قهوهای به جای مانده از آکنه و تنظیم ترشح چربی مؤثر است.
با استفاده از این ماده، امکان دارد حدود 12 هفته زمان ببرد تا آکنه بهبود پیدا کند و بعد از بهبود، احتیاجی به ادامه مصرف محصول نیست؛ زیرا شواهدی وجود ندارد که این ماده بتواند از بروز آکنه جدید جلوگیری کند.
نیاسینامید خوراکی میتواند عوارضی مانند تهوع و اسهال به همراه داشته باشد و کرم موضعی آن میتواند باعث تحریک پوست شود. اگر باردار هستید، از مصرف محصولات حاوی این ماده خودداری نمایید.
سرم نیاسینامید 15 درصد بالانس از جمله محصولات برطرف کننده لکههای پوستی و جای جوش است که فرمولاسیون سبکی بر پایه آب دارد و به کاهش لکههای پوست و یکنواخت کردن رنگ ناهموار صورت کمک میکند.
– ترکیبات مهم محصولات ضد جوش با نسخه (تجویزی)
اگر استفاده از محصولات OTC به مدت چند هفته نتیجهبخش نبود، میتوانید از متخصص پوست کمک بگیرید تا متناسب با سن، شدت و نوع جوش و وضعیت سلامتی شما، محصولات ضد جوش مناسب را برایتان تجویز کند. آکنه در این شرایط ممکن است 4 تا 8 هفته برای بهبودی به زمان احتیاج داشته باشد.
6- آنتی بیوتیک ها
برای از بین بردن آکنه متوسط تا شدید، شاید لازم باشد از آنتیبیوتیکهای خوراکی برای کاهش قرمزی و التهاب و کاهش باکتریهایی کمک بگیرید که عامل بروز آکنه هستند. آنتیبیوتیک ها بهصورت خوراکی (مانند تتراسایکلین، کوتریموکسازول و اریترومایسین) و بهصورت موضعی (اریترومایسین، کلیندامایسین) تجویز میشوند.
آنتی بیوتیک را معمولاً در کنار بنزوئیل اسید تجویز میکنند تا احتمال ایجاد مقاومت باکتری در مقابل آنتی بیوتیک در بدن را کاهش دهند. مصرف آنتی بیوتیک های موضعی به تنهایی پیشنهاد نمیشود.
7- آزلائیک اسید
آزلائیک اسید، به از بین بردن باکتریهایی کمک میکند که باعث بدتر شدن جوش میشوند و در اصلاح تغییر رنگ و لکهایی مؤثر است که بعضی آکنه ها از خود به جای میگذارند. کرمهای حاوی این ماده ممکن است عوارض جانبی مانند قرمزی و تحریک جزئی پوست را به همراه داشته باشد.
8- قرصهای ضدبارداری
قرص های ضدبارداریِ ترکیبی، حاوی هورمون استروژن و پروژسترون هستند و خانمهایی که قصد پیشگیری از بارداری دارند، میتوانند از این داروها برای درمان جوش نیز کمک بگیرند. داروهای ضدبارداری خوراکی ممکن است چند ماه زمان ببرد تا تأثیر داشته باشند و به همین دلیل میتوانید در چند هفته اول استفاده، از سایر محصولات ضد جوش کمک بگیرید.
قرصهای ضد بارداری میتوانند عوارضی مانند افزایش وزن، حساس شدن سینهها و حالت تهوع داشته باشند و با افزایش خطر مشکلات قلبی عروقی، سرطان سینه و دهانه رحم مرتبط هستند.
9- رتینوئیدهای موضعی
رتینوئیدهای موضعی از جمله ترتینوئین، آداپالن و تازاروتن، از مشتقات ویتامین A هستند که نهتنها خطوط ظریف و چین و چروک را صاف میکنند، بلکه از سلولهای مرده پوست که باعث مسدود شدن منافذ و بروز آکنه میشوند را نیز لایهبرداری میکنند و برای بهبود جوش های متوسط به کار میروند.
رتینوئیدها میتوانند باعث پوسته ریزی، خشکی و قرمزی پوست شوند؛ به همین دلیل، درصورتیکه پوستی حساس دارید، در استفاده از آنها احتیاط کنید. رتینوئیدهای موضعی، حساسیت پوست نسبت به نور خورشید را بالا میبرند و بهتر است همراه با آنها از مرطوب کننده های غیر کومدونزا و ضد آفتاب نیز استفاده کنید.
رتینوئیدهای موضعی را ابتدا سه بار در هفته استفاده کنید تا پوستتان به آن عادت کنید و سپس آن را درصورت صلاحدید پزشک، روزانه بزنید. همچنین از ترتینوئین و بنزوئیل پروکساید بهطور همزمان استفاده نکنید؛ زیرا بنزوئیل پروکساید باعث تجزیه رتینوئیدها میشود و در نتیجه، رتینوئید خاصیتش را از دست میدهد.
مصرف رتینوئیدهای خوراکی مانند ایزوترتینوئین، به احتیاط زیادی احتیاج دارد و در صورت تجویز متخصص باید بهطور مرتب تحت نظر پزشک باشید.
تأثیر گلاب و روغن درخت چای در بهبود جوش
گلاب، خاصیت آنتی اکسیدان، ضد پیری، ضد باکتریایی و ضد میکروبی دارد، سرعت بهبود زخم را بهبود میبخشد، میتواند آفتاب سوختگی و پوست تحریک شده را تسکین داده و التهاب پوست و قرمزی آن را کاهش دهد. به همین دلیل میتوان برای درمان جوش و جای آن نیز از گلاب کمک گرفت.
همچنین روغن درخت چای میتواند راهحل مناسبی برای بهبود جوشهای خفیف باشد و میتوانید به روش زیر از آن ماسک ضد جوش خانگی تهیه کنید:
ابتدا صورت خود را بشویید. سپس یک قاشق چایخوری روغن درخت چای را در دو قاشق چایخوری ژل آلوئه ورا بریزید و آن را رقیق کنید. یک تکه پنبه را به آن آغشته کرده و روزی دو بار روی جوش ها بزنید.
همچنین میتوانید از آب، روغن نارگیل یا روغن بادام به جای ژل آلوئه ورا برای رقیق کردن روغن کمک بگیرید. بعد از 20 دقیقه، آن را از روی صورت پاک کرده و برای جلوگیری از خشک شدن پوست، از کرم مرطوب کننده مناسب پوست چرب و جوشدار استفاده کنید.
آیا خمیردندان در درمان جوش تأثیرگذار است؟
حتماً شنیدهاید که خمیردندان میتواند یک شبه جوشها را از بین ببرد اما قبل از دست به کار شدن، به این موضوع فکر کنید که اگر این محصول را برای جوش ساخته بودند، نام آن را خمیر جوش میگذاشتند نه خمیر دندان!
حقیقت این است که بعضی از ترکیبات خمیر دندان میتوانند جوش را کوچکتر یا خشک کنند و بعضی دیگر قادر هستند باکتری های عامل ایجاد جوش را از بین ببرند اما فراموش نکنید که همین مواد ازآنجاییکه برای پوست ساخته نشدهاند، ممکن است تحریکات پوستی و خشکی بیش از اندازه را به همراه داشته باشند و باعث بروز جوشهای بیشتری شوند.
بنابراین ریسک آن را به جان نخرید و بهجایش از محصولات حاوی ترکیبات مؤثر برای درمان جوش مانند محلول های شستشو، مرطوب کننده ها و ماسک صورت استفاده کنید.
چطور بهترین کرم ضد جوش را انتخاب کنیم؟
جوشهای غیرالتهابی معمولاً با محصولات OTC درمان میشوند و جوشهای التهابی ممکن است به تجویز پزشک احتیاج داشته باشند. در هر صورت، نوع پوست و شدت و نوع جوش در انتخاب محصولات ضد جوش، حرف اول را میزنند؛ بهخصوص افراد دارای پوست حساس باید در این مورد بیشتر دقت کنند.
اگر باردار هستید یا شرایط پزشکی خاصی دارید، حتماً با متخصص پوست مشورت کنید تا از عوارض جانبی ترکیبات آن بهطور دقیق مطلع شوید.
برای پوست حساس میتوانید از محصولی استفاده کنید که حاوی نیم درصد سالیسیلیک اسید باشد تا بدون ایجاد حساسیت برای پوست، در درمان آکنه به شما کمک کند. بنزوئیل پروکساید، سالیسیلیک اسید و ترتینوئین ممکن است برای پوست خشک، خشکی بیشتری به همراه داشته باشند اما این موضوع به این معنی نیست که چارهای ندارید.
میتوانید در دوره استفاده از این مواد، از مرطوب کننده مناسب پوستتان نیز کمک بگیرید. برای پوست چرب، موادی مانند روغن درخت چای، بنزوئیل پروکساید و سالیسیلیک اسید مناسب هستند و نیاسینامید نیز در تنظیم تولید سبوم مؤثر است.
از دیگر نکاتی که در انتخاب کرم ضد جوش باید به آن توجه داشت، قابل اعتماد بودن شرکت سازنده (برند) و فروشنده آن است تا بتوانید از اصالت کالا اطمینان داشته باشید. در فروشگاه خانومی میتوانید راهنمای خرید محصولات متنوع را بخوانید و با بررسی دقیق آن، محصول مورد نظر خود را با قیمت مناسب و بهراحتی بهصورت آنلاین خریداری کنید و نگرانی هم نسبت به تاریخ انقضا و اصالت کالا نداشته باشید.
طرز استفاده از کرم ضد جوش
حالا که با دلایل جوش زدن و نحوه انتخاب کرم ضد جوش بیشتر آشنا شدید، سؤال بعدی این است که چگونه از ضد جوش استفاده کنیم؟ طرز استفاده از کرم ضد جوش اصلاً سخت نیست و کافی است تا مراحل زیر را دنبال کنید:
- صورت و بهخصوص ناحیه دارای آکنه را بهخوبی با یک پاک کننده ملایم بشویید و خشک کنید.
- مقداری از کرم یا ژل ضد جوش را به اندازه یک نخود روی انگشت خود بریزید. استفاده بیش از اندازه از این کرمها، کمکی به زودتر بهبود پیدا کردن آکنه نمیکند و ممکن است تحریکات پوستی را به همراه داشته باشد؛ بنابراین حتی اگر جوشهای بزرگی دارید، بههیچوجه وسوسه نشوید و به همان میزان درجشده روی جلد محصول بسنده کنید.
- بهتر است ضد جوش را ابتدا در ناحیه کوچکی از محل دارای آکنه به مدت سه روز امتحان کنید تا مطمئن شوید برایتان حساسیت ایجاد نمیکند.
- با انگشت خود کرمی که به میزان یک نخود برداشته بودید را بهآرامی روی نواحی دارای جوش بزنید و آن را بهخوبی پخش کنید. نتیجه کار باید طوری باشد که فقط روی جوش ها را بهصورت نقطهای کرم نزده باشید بلکه باید لایهای بسیار نازک و یکنواخت از کرم، در نواحی آلوده به جوش قرار گرفته باشد تا بتواند از ایجاد جوش های جدید از داخل منافذ پوست جلوگیری کند. ضد جوش را روی قسمتی از پوست که سالم است و جوش نداشته، نزنید.
- کرم های ضد جوش ممکن است پوستتان را خشک کنند. بنابراین استفاده از کرم مرطوب کننده با پایه آب (غیر روغنی) مناسب پوست های چرب و دارای آکنه را فراموش نکنید. چند دقیقه منتظر بمانید تا ضد جوش جذب پوست شود سپس مرطوب کننده بزنید.
چرا جوش یا آکنه من از بین نمیرود؟
اگر از محصولات ضد جوش استفاده میکنید اما جوش و آکنهتان از بین نرفته است، اولین نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که این محصولات برای اثربخشی، نیاز به زمان دارند و یک شبه عمل نمیکنند.
جوشهای کوچک شاید 2، 3 روزه خوب شوند اما جوشهای بزرگتر و شدیدتر به زمان بیشتری مانند چند هفته یا حتی دو ماه برای بهبود کامل احتیاج دارند. همچنین درمان جوش باید متناسب با علت آن باشد و بهتر است همزمان با مصرف ضد جوش سعی کنید عوامل ایجاد جوش که ابتدای مقاله به آنها اشاره شد را کاهش دهید.
چکار کنیم جوش نزنیم؟
جوش زدن، دلایل مختلفی دارد و همانطور که قبلاً گفتیم، با تشخیص عوامل آن باید سعی کنیم آنها را کاهش یا در صورت امکان از بین ببریم.
– صورت را بشویید
یکی از دلایل ایجاد آکنه، مسدود شدن فولیکول های مو است. شستشوی مرتب صورت میتواند در رفع این موضوع مؤثر باشد. شستشوی خیلی کم یا خیلی زیاد صورت میتواند برای پوست مستعد آکنه مشکل ایجاد کند.
بهتر است دو بار در روز، صورت خود را با یک پاک کننده ملایم و به کمک نوک انگشتان بشویید و از اسفنج یا وسایل شستشوی دیگر که ممکن است باعث تحریک پوست شوند، تا حد امکان استفاده نکنید.
اگر پوست سرتان چرب است، چربی آن میتواند باعث مسدود شدن منافذ شود؛ بنابراین شستن موها نیز میتواند به شما در جلوگیری از ایجاد آکنه کمک کند. همچنین بعد از ورزش نیز صورت خود را بشویید تا از تجمع باکتری ها روی پوست جلوگیری شود.
اگر پوست حساسی دارید، صورت را بیشتر از دو بار نشویید که جوش ها ممکن است بدتر شوند.
– مرطوب کننده مناسب با پوستتان را فراموش نکنید
شرایط آبوهوایی میتواند وضعیت را برای پوست مستعد آکنه بدتر کند. همچنین وقتی پوست کم آب باشد، سعی میکند این کم آبی را با تولید بیش از حد چربی جبران کند که این موضوع، باعث مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد جوش میشود.
با مرطوب کردن مرتب پوست، سطح آب و چربی پوست به تعادل میرسد و با ایجاد یک سد محافظ روی پوست، از آن در برابر شرایط آبوهوایی نیز محافظت میشود.
اگر برای درمان آکنه، از موادی مانند بنزوئیل پروکساید، اسید سالیسیلیک، ترتینوئین یا آداپالن استفاده میکنید، ممکن است پوست شما خشک یا تحریک شود و کرم مرطوب کننده در تحمل این مواد به پوست کمک میکند.
افراد دارای پوست مستعد آکنه بهتر است مرطوب کننده ای با مواد غیر کومدون زا و غیر روغنی بخرند تا منافذ پوستشان مسدود نشود.
– مراقب باشید چه چیزی در تماس با پوست صورتتان است
سعی کنید موهایتان را تمیز و به دور از صورتتان نگه دارید تا چربی یا آلودگی آن بهصورت منتقل نشود. همچنین، تلفن همراهتان را مرتب تمیز کنید و ترجیحاً دست یا گوشی تلفن را در کنار صورتتان قرار ندهید.
– با آرایش نخوابید
همیشه آرایش خود را قبل از خواب بهخوبی پاک کنید تا پوست، فرصت تنفس داشته باشد و منافذ آن بسته نشوند.
چرا ضد آفتاب میزنیم جوش میزنیم؟
نور خورشید میتواند تأثیر منفی بیشتری روی پوست های جوشدار داشته باشد و جای جوش و زخم را بدتر و تیرهتر کند. همچنین آفتاب ممکن است به خشکی پوست منجر شود و پوست مجبور است برای جبران چربی ازدسترفته پوست، از خود چربی بیشتری تولید کند که این موضوع میتواند باعث مسدود شدن منافذ پوست و بدتر شدن جوش ها شود.
بنابراین استفاده از ضد آفتاب برای افراد با انواع پوست ضروری است تا از پوست در برابر اثرات منفی نور خورشید محافظت کند.
اگر بعد از زدن ضد آفتاب، پوستتان جوش میزند یا جوشهایتان بیشتر میشود، احتمالاً ضد آفتاب را متناسب با نوع پوستتان نخریدهاید وگرنه ضد آفتاب بهتنهایی نمیتواند باعث جوش زدن شود مگر اینکه پوستتان حساس باشد و به ترکیبات محصول، حساسیت داشته باشید.
اگر پوستتان چرب است، بهتر است ضد آفتاب فاقد چربی و رایحه و ضد آفتاب ضد جوش (Non-comedogenic) را تهیه کنید تا منافذ پوستتان را مسدود نکند و باعث ایجاد جوش نشود. در آخر روز همیشه پوست خود را بهخوبی بشویید تا از آلودگیها پاک شود.
نکات مهم برای پوست های دارای جوش و آکنه
اگر جزو افراد دارای پوست جوشدار یا مستعد آکنه هستید، بهتر است این نکات را رعایت کنید:
- در مصرف محصولات ضد جوش زیادهروی نکنید.
- از محصولات روغنی و چرب برای پوست و مو استفاده نکنید.
- بهتر است از محصولات غیر کومدون زا یا بر پایه آب استفاده کنید تا برایتان حساسیت پوستی ایجاد نکنند و منافذ پوست را مسدود نکنند.
- از فشار دادن و دست زدن به جوشها خودداری کنید. ترکاندن جوش شاید سریعترین راهحل برای خلاص شدن از آن باشد اما این کار ممکن است باعث ایجاد زخم شود. همچنین دست زدن به جوش ها میتواند چربی و باکتری دستها را بهصورت منتقل کند و این کار، فرصت بهبودی را به جوش ها نمیدهد.
- اگر صبح بیدار شدید و دیدید صورتتان بدون هیچ دلیلی جوش زده است، میتوانید ابتدا روبالشی خود را عوض کنید تا باکتری گسترش پیدا نکند. همچنین میتوانید از یخ برای کاهش تورم و قرمزی آن کمک بگیرید یا از ماسک صورت مخصوص آکنه مانند ماسک ورقه ای ضد جوش و آکنه بیوآکوا استفاده کنید که به تنظیم سطح چربی پوست و بازسازی پوست آکنه دار کمک میکند.
- پاکسازی پوست از طریق روشهایی مانند لایه برداری شیمیایی، میکرونیدلینگ و میکرو دِرمابرِژن (پوستسابی) میتواند در درمان جوش، اسکار آکنه و هایپرپیگمانتاسیون پس از آن تأثیرگذار باشد. البته تشخیص این روش برای انواع پوست باید توسط متخصص پوست انجام شود؛ زیرا در بعضی شرایط، ممکن است پوستتان برای این روشها مناسب نباشد.
- کمپرس آب گرم در کاهش التهاب مزمن و بهبود گردش خون تأثیر دارد. چند بار در روز میتوانید پارچه لطیفی را در آب گرم خیس کنید و آن را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی جوش قرار دهید. این کار به باز شدن جوش و آزاد شدن چرک آن کمک کرده و جوش (بهخصوص جوش زیرپوستی) میتواند شروع به بهبود کند. با توجه به باز شدن منافذ پوست به کمک کمپرس آب، بعد از آن اگر ضد جوش بزنید، دارو راحتتر جذب پوست میشود. یادتان باشد قبل از کمپرس آب گرم، صورتتان را اسکراب نکنید.
- اگر جوش های دردناکی دارید که بهتازگی ایجاد شده و هنوز عفونی نشدهاند، به جای گرما میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید تا درد، تورم و قرمزی را کاهش دهد. مقداری یخ را در نایلون بریزید و آن را در یک دستمال نازک بپیچید و به مدت یک دقیقه روی جوش خود قرار دهید. اگر به تکرار احتیاج داشت، پنج دقیقه صبر کرده و همین روند را یکبار دیگر تکرار کنید. یخ را بهطور مستقیم و به مدت طولانی روی پوست قرار ندهید.
- اگر یکی از محصولات ضد جوش مثلاً پاک کننده صورتتان دارای سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پروکساید است، مطمئن شوید سایر محصولات مراقبت از پوستتان مانند تونر یا مرطوب کنندهتان حاوی این مواد نیست. زیادهروی در مصرف این ترکیبات میتواند وضعیت جوش ها را بدتر کند.
محبوب ترین برند کرم و ژل ضد جوش بازار
برندهای متنوعی در بازار وجود دارد و هر کدام ممکن است روی یک نوع پوست بهخوبی تأثیرگذار باشند اما معمولاً برندهایی مانند لافارر، سی گل و درماتیپیک، محبوبیت بیشتری میان خریداران دارند. علاوه بر مارکهای ذکر شده، محصولات زیر نیز جزو پرفروش ترین مارک های کرم و ژل ضدجوش بهحساب میآیند.
بهتر است ضد جوش ها را مطابق با دستور پزشک یا راهنمای درج شده روی جلد محصول استفاده کنید تا برایتان حساسیت پوستی ایجاد نشود.
1- ژل ضد جوش سینره
ژل ضد جوش سینره، حاوی روغن درخت چای، عصاره بابونه و آویشن است و به دلیل داشتن خاصیت آنتی باکتریال گیاهی میتواند به رفع جوش های التهابی، سرسیاه و سرسفید کمک کند.
این محصول هم در کمک به درمان جوش و هم در پیشگیری از ایجاد آن مؤثر است و تست حیوانی نیز ندارد. این ژل برای افراد با انواع پوست مناسب است که به دنبال راهی برای درمان جوش هستند.
سایر ویژگیها:
- لایه بردار ملایم
- جمع شدن منافذ پوست
- ضد التهاب و التیام بخش
- جلوگیری از باقی ماندن جای جوش
- افزایش پروتئین سازی و سلول سازی
2- ژل ضد جوش اورژانسی سیمپل
ژل ضد جوش اورژانسی 25 میل سیمپِل، به کاهش چربی اضافه پوست کمک میکند و با آبرسانی عمقی پوست، در رفع لکهای باقیمانده از جای جوش ها، ناهمواریها و التهاب پوست تأثیرگذار است. این محصول نیز فاقد تست حیوانی بوده و حاوی عصاره آویشن، زینک و عصاره فندق است و بیشتر برای پوست های چرب و مختلط کاربرد دارد.
- سم زدایی روزانه و تصفیه کننده فوری پوست
- ضدجوش موضعی برای خشک کردن جوشها
- قابل استفاده بهعنوان مرطوب کننده روزانه پوست چرب
- جذب سریع و جلوگیری از برق افتادن پوست
- فاقد الکل، پارابن، چربی، عطر و رنگ مصنوعی
3- ژل ضد جوش و آکنه نوتروژینا
ژل ضد جوش و آکنه با تأثیر سریع 4 ساعته حجم 15 میل نوتروژینا، یک ضد جوش فوری بهحساب میآید و بدون آسیب رساندن به پوست و در عرض چهار ساعت، قرمزی و التهاب جوش ها را از بین میبرد. این محصول، خاصیت خشک کردن سریع دارد و منافذ بسته پوست را باز میکند اما چربی های ضروری پوست را از بین نمیبرد و برای پوست های چرب و مستعد جوش و آکنه مناسب است.
- آنتی باکتریال
- فاقد چربی و مواد حساسیت زا
- کوچک کننده منافذ پوست
- تسکین دهنده
- لایه بردار ملایم و کم رنگ کردن جای جوشهای قدیمی و لکههای پوستی بعد از یک دوره استفاده مکرر
4- ژل آنتی آکنه و ضد جوش هیدرودرم
ژل آنتی آکنه و ضد جوش 50میل هیدرودرم، غیرکومدونزا و فاقد چربی بوده و در کاهش التهابات و قرمزی پوستی و درمان آکنه خفیف تا متوسط مؤثر است. این ژل، حاوی روغن درخت چای، ویتامین E و اسید سالیسیلیک است و با کنترل چربی پوست، مانع از بسته شدن منافذ پوست میشود و برای پوست چرب، مختلط و مستعد جوش مناسب است.
- ضد جوش، ضد قارچ، ضد التهاب و آنتی باکتریال
- مات کننده و مانع از براقی بیش از حد پوست
- جلوگیری از باقی ماندن اسکار و جای جوش
- ترمیم بافت آسیب دیده
بیشتر جوشها، خطری برای سلامتی ما ندارند اما ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا بهبود پیدا کنند. اگر روشهای خانگی و کرم های ضد جوش را برای بهبود جوش انتخاب کردهاید، باید مداومت داشته و صبور باشید.
جوشهای کوچک و سطحی معمولاً چند روزه خوب میشوند اما بعضی دیگر ممکن است 4 تا 6 هفته یا دو ماه یا حتی بیشتر طول بکشد تا ضد جوش روی آنها تأثیر بگذارد. اگر بعد از این مدت بهبودی مشاهده نکردید، کرم ضد جوش خود را تغییر دهید یا با متخصص پوست مشورت کنید تا راهحل مناسبتری را برایتان در نظر بگیرد.
سؤالات متداول انتخاب و خرید ضد جوش
آیا ضد جوش برای بازه سنی مشخصی تولید شده است؟
خیر اما با توجه به شیوع آن میان نوجوانان، بهتر است از نوجوانی شروع شود. همچنین فصل استفاده از آن نیز به زمان خاصی محدود نیست.
آیا میتوان بهطور دائمی از کرم های ضد جوش استفاده کرد؟
پوست نباید به استفاده از ضد جوش عادت کند. البته ضد جوش را زودتر از موعد هم نباید قطع کرد؛ زیرا طول درمان باید کامل شود وگرنه تأثیر لازم را نمیگذارد. بهتر است برای زمان قطع کردن آن یا کمتر کردن فواصل استفاده از محصول، از متخصص پوست کمک بگیرید و در عین حال، عوامل ایجاد جوش را کنترل کنید تا پس از قطع ضد جوش، دوباره با آکنه روبهرو نشوید.
عوارض کرم ضد جوش چیست؟
عوارض محصولات ضد جوش بستگی به ترکیبات استفاده شده در آنها دارد. این ترکیبات ممکن است باعث خشکی، خارش، سوزش و موارد دیگری شوند که در این مقاله در قسمت «ترکیبات مهم محصولات ضد جوش» در توضیحات هر ماده به آنها اشاره کردیم.