قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟ مزایا، معایب و میزان جذب
ظاهر شدن چروکهای ریز کنار چشم، اولین نشانه پیر شدن پوست است و بسیاری از ما را به فکر استفاده از مکملهای جوانسازی پوست و بهویژه کلاژن میاندازد. برای تأمین کلاژن، انواع و اقسام مکمل در بازار وجود دارد که محبوبترین و پرفروشترین آنها در قالب قرص و پودر عرضه میشود. هر دو نوع این مکملها مزایا و معایب خاص خود را دارند و به همین دلیل این سؤال پیش میآید که قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟ در این مطلب با مقایسه مزایا، معایب و روش مصرف هر کدام، به شما میگوییم که قرص کلاژن خوبه یا پودر کلاژن و بر چه اساسی باید بهترین مکمل کلاژن را برای خود انتخاب کنید.
فهرست مطالب
چند نوع مکمل کلاژن داریم؟
قرص و پودر تنها اشکال رایج مکملهای کلاژن نیستند و این مکملها در بازار به صورت قرص جوشان، کپسولهای ژلاتینی، پاستیل و فراوردههای تزریقی هم پیدا میشوند. به پودر و قرص کلاژن راحتتر میتوان دسترسی داشت و به همین دلیل بیشتر افراد هنگام خرید از داروخانه یا سایتهای عرضهکننده لوازم آرایشی و بهداشتی به این فکر میکنند که قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟
کلاژنها بر اساس ساختار و عملکردشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند. چهار نوع اصلی کلاژن عبارتند از:
- کلاژن نوع I: فراوانترین نوع کلاژن در بدن است و در پوست، استخوانها، تاندونها، رباطها و دندانها یافت میشود. این نوع کلاژن نقش مهمی در استحکام و انعطافپذیری این بافتها دارد.
- کلاژن نوع II: عمدتاً در غضروف مفصلی یافت میشود و برای حفظ سلامت و عملکرد مفاصل ضروری است.
- کلاژن نوع III: در پوست، عروق خونی و اندامهای داخلی یافت میشود و به حفظ ساختار و انعطافپذیری آنها کمک میکند.
- کلاژن نوع IV: در غشای پایه سلولها یافت میشود و نقش حمایتی و ساختاری دارد.
بیشتر مکملهای کلاژن حاوی کلاژن نوع I، II یا III یا ترکیبی از آنها هستند. کلاژن نوع I بیشتر در پوست، استخوانها، ناخن و مفاصل وجود دارد و به همین دلیل بیشتر مکملهای ویتامین برای پوست، با کلاژن نوع I تولید میشوند.
فرمهای شیمیایی کلاژن:
فرم شیمیایی کلاژن نیز در میزان جذب آن توسط بدن مؤثر است. دو فرم رایج کلاژن در مکملها عبارتند از:
- کلاژن هیدرولیز شده (کلاژن پپتید): این فرم کلاژن طی فرآیند هیدرولیز به قطعات کوچکتر (پپتید) تجزیه شده است که به راحتی توسط بدن جذب میشوند.
- کلاژن ژلاتینی: این فرم کلاژن در واقع کلاژن پخته شده است و جذب آن نسبت به کلاژن هیدرولیز شده کمتر است.
بیشتر مکملهای کلاژن موجود در بازار از نوع هیدرولیز شده هستند.
قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟
هر دو محصول پودر و قرص كلاژن برای بهبود قوام و جوانسازی پوست و سلامت مو، ناخن و مفاصل کاربرد دارند؛ اما برخی از تفاوتهای پررنگ آنها باعث میشود که برخی سراغ قرص و دیگران سراغ پودر کلاژن بروند. در ادامه، با بررسی ویژگیهای هر کدام، به سؤال «قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟»، پاسخ کاملی میدهیم.
ویژگیهای پودر کلاژن
پودر کلاژن در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است و آنهایی که قصد دارند چینوچروک و افتادگی پوست خود را کمتر کنند و همچنین بدنسازان و آنهایی که از درد کمر و مفاصل رنج میبرند، سراغ این مکمل میروند. اگر میخواهید بدانید که چرا این افراد پودر کلاژن را در مقایسه «قرص کلاژن بهتره یا پودر کلاژن» انتخاب میکنند، این بخش را بخوانید.
ترکیبات پودر کلاژن
همانطور که گفتیم، پودر کلاژن حاوی کلاژن پپتید و آماده جذب است که از منابع دریایی (بهترین منبع تأمین کلاژن) به دست میآید. البته این موضوع باعث میشود که بو و طعم آن برای برخی چندان خوشایند نباشد. برخی از تولیدکنندگان برای رفع این مشکل به محصول خود میزان زیادی اسانس و شکر اضافه میکنند که مصرف این محصولات در درازمدت، ممکن است برای سلامتی مضر باشد.
همچنین پودرها و ساشههای پودری کلاژن معمولا دوز قابلتوجهی از دیگر ویتامینها و مواد معدنی مفید برای پوست و سلامت بدن را هم در ترکیبات خود دارند و به همین دلیل آنهایی که دنبال رفع چروکهای پوستی و رفع افتادگی آن هستند، پودر کلاژن را انتخاب میکنند.
مثلا پودر کلاژن صورتی علاوه بر کلاژن نوع I و III، ویتامین C، زینک، هیالورونیک اسید و بیوتین را هم در ترکیبات خود دارد و مصرف آن منجر به افزایش قوام، رفع چینوچروک و آبرسانی به پوست شده و اثرات مخرب رادیکالهای آزاد را هم از بین میبرد. همچنین به دلیل داشتن کلاژن نوع III به کاهش دردهای مفاصل هم کمک میکند.
دوز و میزان جذب پودر کلاژن
یک اسکوپ از پودر کلاژن باکیفیت (دوز توصیه شده روزانه)، میتواند تا حدود 7 گرم از کلاژن مورد نیاز شما را تأمین کند؛ در حالی که برای تأمین این میزان کلاژن باید 12 قرص در روز مصرف کنید که به دلیل ایجاد مشکلات گوارشی و عوارض جدی دیگر، شدنی نیست. امکان دریافت کلاژن با دوز بالا باعث میشود که مصرف پودر کلاژن اقتصادیتر باشد و اگر میخواهید بدانید که قیمت قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن، باید این موضوع را در نظر بگیرید. البته در مورد میزان جذب باید به زمان مصرف و کیفیت مکمل کلاژن هم دقت کنید.
نحوه مصرف پودر کلاژن
یکی از مزایایی که باعث میشود پودر کلاژن محبوبتر از قرص آن باشد، عوارض کمتر آن برای دستگاه گوارش است. پودر کلاژن باید به صورت محلول در آب، نوشیدنیهای مختلف یا در ترکیب با غذا مصرف شود و ازآنجاییکه مستقیما با دستگاه گوارش در تماس نیست، آن را تحریک نمیکند. وبسایت معتبر WebMD گزارش داده که از هر 3 بزرگسال، یک نفر هنگام بلعیدن قرص دچار استفراغ یا خفگی میشود. بر همین اساس، در مقایسه قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن، باید به سهولت مصرف هم فکر کرد.
ویژگیهای قرص کلاژن
شاید با خواندن بخش قبلی تصور کنید که در مقایسه قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن، قرص قافیه را به پودر کلاژن میبازد؛ اما قرص کلاژن هم مزایایی دارد که باعث میشود برخی آن را به پودر کلاژن ترجیح بدهند. در ادامه به معرفی مهمترین ویژگیهای قرص کلاژن میپردازیم.
ترکیبات قرص کلاژن
قرصهای کلاژن معمولا حاوی کلاژن هیدرولیز شده نوع I و III هستند و بو و طعم آنها قابلتحملتر از پودر کلاژن است. این موضوع باعث میشود که قرصهای کلاژن نیاز چندانی به افزودن شکر و اسانس نداشته باشند. به دلیل محدودیت سایز و نیاز به مؤثر بودن دوز کلاژن، در قرصها کمتر از افزودنیهای دیگر مثل ویتامین C و بیوتین استفاده میشود و در صورت استفاده از این افزودنیها، دوز و میزان تأثیر آنها پایین است.
دوز و میزان جذب قرص کلاژن
از نظر مصرف روزانه، قرصها دوز پایینتری از کلاژن را به بدن میرسانند و برای مشاهده تأثیر نهایی روی سلامت پوست و مفاصل، باید مدتزمان طولانیتری از آنها استفاده کنید. البته برخی از محصولات باکیفیت موجود در بازار مثل قرص كلاژن گلد، حاوی دوز قابلتوجه 0.8 گرم کلاژن در هر عدد قرص هستند و ازآنجاییکه میتوانید 3 عدد از این مکمل را در روز مصرف کنید، بخش قابلتوجهی از کلاژن مورد نیاز بدن شما را تأمین میکند.
با این اوصاف اگر کسی از شما پرسید «قرص کلاژن خوبه یا پودر کلاژن؟» و خواستید در جواب بگویید پودر، حتماً قبل از جواب دادن به محصولاتی مثل کلاژن گلد فکر کنید و فاکتورهای دیگر مثل نحوه مصرف، ترکیبات و … را هم در نظر بگیرید.
نحوه مصرف قرص کلاژن
نحوه مصرف قرص به اندازه پودر کلاژن تنوع ندارد؛ اما سرعت بالاتری دارد و اگر با بلعیدن قرص مشکلی ندارید، با انتخاب این نوع مکمل میتوانید وقت کمتری را برای تأمین کلاژن موردنیاز بدنتان صرف کنید. البته سرعت بالای مصرف قرص کلاژن به معنی سرعت جذب بالا نیست و معده شما ابتدا باید پوشش قرص را هضم کند و بعد سراغ پودر کلاژن موجود در آن برود.
به همین دلیل است که در مقایسه «قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن»، برخی مشکلات گوارشی ناشی از مصرف قرص را به عنوان یک عیب بزرگ در نظر میگیرند؛ چون هرچقدر دوز کلاژن قرص و افزودنیهای آن بیشتر باشد، هضم آن هم سختتر میشود.
جدول زیر در یک نگاه به شما میگوید که قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن:
ویژگیها | پودر کلاژن | قرص کلاژن |
---|---|---|
سرعت جذب | بالا |
پایین |
سرعت مصرف | پایین |
بالا |
دوز کلاژن | بالا | پایین |
ترکیبات | غنیتر | معمولا فقط شامل کلاژن |
قیمت | بالا | پایین |
صرفه اقتصادی | بیشتر |
کمتر |
دوره مصرف | کوتاه |
زیاد |
نحوه مصرف | قابلیت اضافه کردن به انواع غذا و نوشیدنی |
فقط بلعیدن با آب |
عوارض گوارشی | صفر تا ناچیز |
ایجاد مشکل برای دستگاه گوارش حساس |
مهمترین فواید مصرف مکمل کلاژن
اصولا چرا باید مکمل کلاژن مصرف کنیم؟ آیا مصرف این مکمل به همان اندازه که تبلیغ میشود، اهمیت دارد؟
در ادامه شما را با مهمترین فواید مکمل کلاژن آشنا میکنیم تا به پاسخ سؤالهای بالا برسید:
بهبود سلامت و جوانسازی پوست
از ابتدای دهه چهارم زندگی، به مرور سرعت تجزیه کلاژن از سرعت ساخت آن در بدن بیشتر میشود. این اتفاق بیشتر در پوست و با کاهش خاصیت ارتجاعی آن خود را نشان میدهد. شل شدن پوست صورت، چینوچروک را هم به دنبال دارد و مکمل های کلاژن با رساندن کلاژن فعال، میتوانند تولید و تجزیه کلاژن در بدن را به تعادل برسانند.
البته مکمل های کلاژن زمانی میتوانند این تأثیر را داشته باشند که همراه با سایر ترکیبات مؤثر در کلاژن سازی مثل ویتامین C مصرف شوند. برخی از مکملها مثل قرص کلاژن یوروویتال این ویتامین را هم در ترکیبات خود دارند تا روند کلاژن سازی بدن، به صورت طبیعی متعادل شود. این محصول تحت لیسانس آلمان در ایران تولید میشود و از باکیفیتترین مکمل های کلاژن موجود در بازار است.
بهبود سلامت استخوانها و مفاصل
کلاژن فراوانترین پروتئین در بدن است و کاهش تولید آن، سلامت مفاصل و استخوانها را هم به خطر میاندازد. کاهش کلاژن سازی، با ابتلا به بیماریهایی مثل استئوآرتریت (آرتروز) مرتبط است که میتواند با درد و محدودیتهای حرکتی مفاصل همراه باشد. مطالعات علمی مختلف، تأثیر مصرف مکمل کلاژن روی بهبود سلامت مفاصل و کاهش درد آنها را ثابت کردهاند.
تأثیر بیشتر در تأمین کلاژن مورد نیاز بدن
برخی از مطالعات علمی انجامگرفته توسط Healthline نشان دادهاند که اسید معده میتواند کلاژن دریافتی از طریق غذا را تجزیه و از رسیدن آن به پوست جلوگیری کند. همچنین برای دریافت کلاژن به میزان کافی، باید حجم زیادی از منابع غذایی کلاژن را با تنوع بالا در رژیم غذایی خود بگنجانید. فارغ از این که قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن، این مکملها میتوانند دوز بالاتری از کلاژن را در مقایسه با غذا به بدن برسانند.
بالاخره قرص کلاژن بهتره یا پودر کلاژن؟
در این مقاله سعی کردیم به سؤال «قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن» پاسخ کاملی بدهیم و به همین دلیل مزایا و معایب این 2 نوع مکمل را با یکدیگر مقایسه کردیم. به خاطر داشته باشید که برای انتخاب بهترین مکمل کلاژن، اول باید یه پزشک مراجعه کنید؛ چون مصرف خودسرانه هر مکملی میتواند عوارض داشته باشند. همچنین سبک زندگی، رژیم غذایی و کمبودهای تغذیهای شما هم در انتخاب بهترین مکمل کلاژن تأثیر گذار است.