علت شوره سر و راه های درمان شوره سر سریع
شوره سر (Dandruff) یک عارضه طبیعی است که ممکن است شما هم دچار آن باشید. برخلاف تصور عوام، شوره سر تنها به دلیل بهداشت پایین رخ نمیدهد بلکه عوامل زیاد دیگری در کنار شستوشوی غلط موها وجود دارد که سبب به وجود آمدن شوره سر میشود. شوره سر سلامتی شما را تهدید نمیکند اما ظاهری ناخوشایند به موهای شما میدهد که ممکن است برایتان آزاردهنده باشد. در ادامه به بررسی ماهیت و انواع شوره سر، مهمترین عوامل شناخته شده بهعنوان علت شوره سر و راههای درمان شوره سر را برایتان توضیح دادهایم.
فهرست مطالب
علت شوره سر چیست؟
شوره مو سر یک امر طبیعی است که در اثر روند طبیعی بدن رخ میدهد و تنها در برخی مواقع با خارش همراه میشود که میتواند به دلیل خشکی پوست سر یا حساسیت باشد. در غیر این صورت شوره عموماً بهجز ظاهر ناخوشایند، مشکل حادی برایتان ایجاد نمیکند.
شوره، پوستههای ناشی از پوستهریزی بیش از حد پوست سر است. وقتی این پوسته ریزی به دلایلی که در ادامه توضیح میدهیم بیشتر از معمول باشد، شوره ایجاد میشود. اما اصلیترین علت شوره سر چیست؟ برخی افراد معتقدند که شوره در اثر خشکی پوست سر و یا کثیفی آن ایجاد میشود. در صورتی که این دو مورد ذکر شده تنها تشدیدکننده شوره سر هستند و در ایجاد آن نقش اساسی ندارند. در ادامه مهمترین دلایل شوره سر را معرفی میکنیم.
- عدم تعادل هورمونها
- تغذیه نامناسب
- چربی بیش از اندازه پوست کف سر
- استرس و اضطراب زیاد
- عفونت قارچی کف سر
- هوای محیط نامناسب
- برس نکشیدن بهاندازه کافی
- عدم استفاده کافی از شامپو
- مصرف بیش از اندازه اسپری و ژلهای نامناسب مو
علت شوره سر در کودکان
شوره سر در کودکان معمولاً به علت خشک شدن پوست سر، وجود قارچها، یا حساسیت به محصولات مراقبتی بروز میکند. این وضعیت میتواند باعث خارش و قرمزی پوست سر شده و ممکن است به علتهای مختلفی ایجاد شود.
- خشکی پوست: یکی از دلایل عمده شوره سر در کودکان خشک بودن پوست سر است که میتواند باعث پوستهریزی شود.
- قارچهای پوست سر: قارچهایی مانند مالاسزیا میتوانند باعث التهاب و تولید شوره سر شوند.
- حساسیت به محصولات مراقبتی: استفاده از شامپوها و محصولات مراقبتی نامناسب میتواند باعث تحریک و حساسیت پوست سر و در نتیجه ایجاد شوره شود.
- بیماریهای پوستی: برخی از بیماریهای پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس نیز میتوانند باعث بروز شوره سر در کودکان شوند.
- عوامل محیطی: تغییرات دما، رطوبت و شرایط محیطی روی پوست سر تأثیر میگذارد و موجب شوره شوند.
چه افرادی بیشتر مستعد شوره سر هستند؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم، شوره، پیک عارضه طبیعی است که عوامل تجدیدکننده زیادی دارد. استرس و تغییرات هورمونی از اصلیترین تشدیدکنندههای شوره سر هستند. اما آمارهای زیادی وجود دارد که مشخص میکند بیشترین افرادی که به شوره سر مبتلا میشوند حداقل در یکی از گروهبندیهای زیر هستند.
گروه سنی نوجوانان
طبق تحقیقاتی که اخیراً انجام شده است، شوره سر در میان آقایان و افراد بین 10 تا 20 سال بسیار شایع است و 40 درصد افراد بالای 30 سال هم با این عارضه درگیر هستند. این موضوع به این معنی نیست که افراد میانسال یا مسن دچار آن نمیشوند، بلکه نشان میدهد مبتلایان شوره سر اکثرا جوان هستند. این موضوع ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی باشد که در این بازه سنی رخ میدهد. درمان شوره سر در سن بلوغ امری آسان است که با شستوشوی روزانه مو و تغذیه مناسب امکانپذیر است.
مردان (بهدلیل سلولهای چربی بزرگتر)
شوره سر در مردان بیشتر از زنان شایع است چرا که مردان سلولهای چربی بزرگتری در کف سر دارند و همین موضوع باعث تولید چربی بیشتر در کف سر و در نتیجه ایجاد سبوره و شوره میشود. همچنین در معرض آفتاب بودن پوست سر و آفتابسوختگی در پوست سر هم میتواند تشدیدکننده شوره در آقایان باشد.
افرادی با رژیم غذایی غیر استاندارد
کمبود مواد غذایی ضروری باعث ایجاد شوره سر میشود. رژیمهای سنگین و کمبود ویتامینهای گروه B و روی، از عواملی است که سبب کاهش سلامت پوست و افزایش ریسک ابتلا به شوره سر میشود. بنابراین در افرادی که از روشهای غیر اصولی برای رژیم لاغری استفاده میکنند، احتمال ایجاد این مشکل بیشتر میشود.
علائم شوره سر
شوره سر همیشه بهصورت پوستههای سفید روی کف سر دیده نمیشود. بلکه دارای علائم مشخصی است که ممکن است در برخی مواقع شدید یا خفیف باشد. علائم و نشانههای شوره سر به شرح زیر است:
- خارش پوست کف سر
- دانههای ریز و درشت روی شانه و بین ریشه مو
- برجستگیهای زرد و نارنجی در امتداد خط مو
- پوستههای چرب یا خشک روی پوست سر
انواع شوره سر
بهصورت کلی شوره سر به چند دسته تقسیم میشود که هرکدام بسته به نوع خود، درمان متفاوتی دارند. برخی از این انواع شوره ناشی از بیماریهای پوستی هستند و برخی دیگر به دلیل عوامل طبیعی رخ میدهند. در ادامه به بررسی عمدهترین تقسیمبندیهای شوره سر میپردازیم.
شوره سر نوزادان
یکی از شایعترین دلایل ایجاد شوره و پوستههایی که روی سر نوزادان دیده میشود، اختلال بیخطر و هورمونی است که به دلیل انتقال برخی هورمونها از جفت به جنین ایجاد شده و بهمرور زمان برطرف خواهد شد. دلایل دیگری نظیر نشستن درست شامپو از روی سر، اگزما، خشکی پوست و برخی قارچهای طبیعی هم ممکن است دلیل ایجاد این عارضه باشند. درمان خانگی شوره سر نوزادان امکانپذیر است اما بهتر است برای تشخیص درست از یک پزشک متخصص کمک بگیرید تا پوست سر نوزاد با درمان اشتباه دچار آسیب نشود.
شوره سر خشک
در صورت خشک بودن پوست کف سر ممکن است شوره به وجود بیاید. شورههای ناشی از خشکی پوست سر در فصول سرد که هوا خشک است و افرادی که سر خود را با آب داغ میشویند شایعتر است. این نوع شوره به رنگ سفید است و بهراحتی از کف سر جدا میشود و روی شانه یا لابهلای موها میریزد. درمان شوره سر خشک با تغییر رفتار و استفاده از شامپو برای خارش سر و اسکرابهای کف سر بهراحتی قابل درمان است.
شوره سر چرب
افرادی که دارای پوست سر چرب هستند هم در معرض شوره قرار دارند. این شورهها ممکن است به دلیل تجمع بیش از حد چربی و آلودگی بین موها و ترشح بیش از حد سبوم و روغن از اطراف فولیکول مو باشد. رنگ این نوع شوره، به زردی متمایل است و معمولاً از کف سر بهسختی جدا میشود. شوره سر چرب در صورت عدم درمان بهموقع میتواند باعث ریزش مو شدید در فرد مبتلا شود.
شوره سر قارچی
مالاسزیا نوعی قارچ است که بهصورت طبیعی روی پوست حیوانات و انسان یافت میشود. مالاسزیا از چربی پوست تغذیه میکند و در صورتی که روی پوست سر قرار بگیرد، میتواند باعث ایجاد شوره شود. هرچند بهصورت کلی این قارچ مشکلزا نیست، اما در برخی افراد با شرایط خاص میتواند سبب تحریک پوست شده و باعث بروز حساسیت شود. برای درمان مالاسزیا میتوانید از روغن درخت چای استفاده کنید.
شوره سر مرتبط با بیماریهای پوستی
در کنار سه مورد ذکر شده قبلی، عوامل دیگری نظیر بیماریهای زمینهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس هم میتواند باعث بهوجود آمدن شوره سر شود. در اینگونه موارد بهتر است که حتماً با مشورت پزشک به سراغ درمان شوره سر بروید و از درمانهای خانگی بپرهیزید. چرا که در برخی موارد ممکن است این مشکل تجدید شود یا دوره درمان را طولانی و سختتر کند.
بیماری پسوریاسیس
یکی از مواردی که با شوره سر اشتباه گرفته میشود، پسوریاسیس در پوست سر است. پسوریاسیس که بیماری مزمن پوستی است که سبب ایجاد پوستههای فلس مانند شوره روی پوست میشود. اگر پسوریاسیس خفیف باشد حالت ریز و پودری دارد اما در صورت شدید بودن فلسهای قرمز و دردناک روی پوست ایجاد میکند. این بیماری بر خلاف شوره درمان خانگی حتمی ندارد و درمان آن باید حتماً زیر نظر پزشک و با دارو انجام شود.
درماتیت سبورئیک یا اگزمای سبورئیک
درماتیت سبورئیک یک نوع التهاب پوست است و در نقاطی که دارای غدد ترشحکننده چربی هستند رخ میدهد. شوره سر میتواند نوع خفیفی از این عارضه هم باشد. این نوع شوره تنها در موی سر دیده نمیشود، بلکه در پشت گوش، ابروها و دیگر قسمتهای پوشیده از مو در سطح بدن ممکن است مشاهده شود. علائم این اگزما در بزرگسالان شامل قرمزی، چربی و پوستههای ریز در نواحی درگیر با این عارضه است. پوستههای درماتیت سبورئیک عموماً به رنگ زرد یا قرمز هستند.
روشهای درمان شوره سر
شستوشوی منظم موها برای رفع شوره سر با شامپوهای ملایم روزانه متناسب با نوع مو یکی از آسانترین درمانهای شوره سر است و به شما کمک میکند بهمرور از شر شورهها خلاص شوید. اما ابتدا باید مقاله بهترین شامپو ضد شوره ایرانی و خارجی برای موهای چرب و خشک را بخوانید تا بهترین و مناسبترین شامپو را برای موی خود انتخاب کنید. اگر شامپوهای روزانه ملایم مشکل را برطرف نکرد باید به دنبال شامپوهای درمانی مخصوص بروید.
درمان شوره سر چرب
شوره سر چرب یکی از مشکلات شایع میان افرادی است که پوست سرشان به طور طبیعی چربی زیادی تولید میکند. این نوع شوره معمولاً با پوستههای بزرگتر و زردرنگتر همراه است که به دلیل چسبیدن به چربی روی پوست سر بهراحتی قابل مشاهده است. برای درمان قطعی شوره سر چرب، اولین قدم، استفاده از شامپوهای مخصوص است که به طور مستقیم به کنترل تولید چربی پوست سر کمک میکنند. این شامپوها حاوی موادی مانند سولفید سلنیوم یا کتوکونازول هستند که میتوانند میزان تولید چربی را کاهش دهند و بهمرور زمان شوره سر را کنترل کنند.
علاوه بر شامپوهای تخصصی، تغییراتی در سبک زندگی نیز میتواند به درمان سریع شوره سر چرب کمک کند. مثلاً کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخشده و افزایش مصرف غذاهای سرشار از ویتامینها و مواد معدنی میتواند تعادل چربی پوست را بهبود بخشد. همچنین، بهتر است از استفاده بیش از حد از محصولات حالتدهنده مو که باعث چربی بیشتر پوست سر میشوند، خودداری کنید. در نهایت، شستشوی مرتب موها با آب ولرم و ماساژ پوست سر بهآرامی میتواند در کنترل شوره چرب بسیار مؤثر باشد.
درمان شوره سر خشک
شوره سر خشک اغلب به دلیل خشکی بیش از حد پوست سر ایجاد میشود و معمولاً با پوستههای کوچکتر و سفیدرنگ همراه است. این نوع شوره معمولاً خارش و حساسیت بیشتری نسبت به شوره چرب ایجاد میکند. برای رفع شوره سر خشک، انتخاب یک شامپوی مرطوبکننده و ملایم که بدون سولفات و پارابن باشد، بسیار اهمیت دارد. این شامپوها کمک میکنند که رطوبت طبیعی پوست سر حفظ شود و از خشکی بیشتر جلوگیری میکنند. علاوه بر این، استفاده از ماسکهای مو حاوی روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن جوجوبا یا روغن آرگان نیز میتواند به تغذیه و آبرسانی به پوست سر کمک کند.
علاوه بر محصولات مراقبتی، مراقبتهای روزمره نیز برای درمان شوره و خارش سر ناشی از خشکی مهم است. مثلاً بهتر است از شستشوی بیش از حد موها خودداری کنید، زیرا این کار میتواند چربیهای طبیعی پوست سر را از بین ببرد و خشکی را تشدید کند. همچنین، استفاده از آب ولرم به جای آب داغ هنگام شستشوی موها میتواند از خشکی بیشتر پوست جلوگیری کند. در نهایت، مصرف آب کافی و افزایش مصرف غذاهای حاوی امگا ۳ مانند ماهیهای چرب و آجیلها میتواند به حفظ رطوبت پوست سر و کاهش شوره کمک کند.
درمان شوره سر با نمک
نمک یک ماده ضد قارچ قوی است که میتوانید از آن برای رفع قارچ در سطح پوست استفاده کنید. از بین بردن شوره سر با نمک هم یک راه حل پرطرفدار است و چند روش مختلف دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
روش اول
سه قاشق غذاخوری نمک را داخل آب حل کنید سپس 5 تا 10 دقیقه ریشه مو و پوست کف سر خود را با این آب ماساژ داده و سپس بشویید. همچنین میتوانید نمک را مستقیما به شامپو اضافه کرده و در طولانی مدت مصرف کنید.
روش دوم
با استفاده از نمکدان نمک را روی پوست سر خود بریزید و با دست نمدار پوست کف سر را ماساژ دهید. این کار برای پوست سر مانند اسکراب عمل میکند و علاوه بر باز کردن منافذ پوست و از بین بردن پوستههای اضافی پوست کف سر به جذب رطوبت اضافی و کنترل چربی هم کمک زیادی میکند.
روش سوم
یک قاشق غذاخوری آب یا ژل آلوئهورا را به سه قاشق نمک اضافه کنید تا یک خمیر نمکی به دست بیاورید، سپس این خمیر را بین ریشههای مو حدود 10 دقیقه ماساژ داده و سپس بشویید.
رفع دائمی شوره سر با ماست
برای شورههای موی چرب معمولاً پیشنهاد میشود از شامپوهای مخصوص استفاده کنید، اما ماست یک ماسک موی عالی برای از بین بردن شوره سر است. شما میتوانید مقداری ماست را روی پوست سر ماساژ دهید و پس از 20 دقیقه بشویید.
شوره سر به یک مشکل شایع در جامعه امروزی تبدیل شده است، اما با استفاده موضعی از ماست میتوان از بروز آن جلوگیری کرد. یکی از دلایل اصلی ایجاد شوره سر قارچ است. عفونت قارچی میتواند باعث ایجاد پوستهپوسته شدن پوست سر شود. ماست که یک ضد قارچ طبیعی است به از بین بردن تمام علائم شوره سر کمک میکند.
درمان شوره سر با آبلیمو
آبلیمو حاوی اسید سیتریک است که به مقابله با شوره سر میپردازد و با تنظیم ph پوست سر محیط مناسب رشد قارچهای تولیدکننده شوره را از بین برده و بهمرور شوره سر را به طور کامل ریشهکن میکند. برای درمان شوره سر با آبلیمو میتوانید آبلیمو را (ترجیحاً با تفاله) به کف سر و ریشه مو بزنید و ماساژ دهید تا کاملاً جذب پوست شود و پوستههای اضافی را جمع کند. سپس مو را بهصورت کامل آبکشی نمایید.
خلاصه راهنمای استفاده از محلول آبلیمو:
- محلول آبلیمو را بهآرامی روی پوست سر و موهای کودک بمالید.
- تمرکز خود را بر روی نقاطی که شوره بیشتری دارند بگذارید.
- به مدت 5-10 دقیقه اجازه دهید محلول آبلیمو روی پوست سر بماند.
- با نوک انگشتان بهآرامی پوست سر را ماساژ دهید تا آبلیمو بهخوبی به پوست سر نفوذ کند.
- موها را بهخوبی با آب گرم بشویید تا تمامی محلول آبلیمو از روی مو و پوست سر پاک شود.
- رفع شوره سر با جوش شیرین
- جوش شیرین یک ماده ضد قارچ و لایهبردار ملایم است که کاربردهای زیادی دارد و بهراحتی در دسترس قرار دارد. برای رفع شوره سر با جوش شیرین میتوانید آن را بهصورت مستقیم روی موی خیس ماساژ دهید و سپس بشویید.
رفع شوره سر با جوش شیرین
برای رفع شوره سر با جوش شیرین، میتوانید مراحل زیر را به دقت دنبال کنید:
- 2 تا 3 قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک کاسه بریزید.
- به مقدار کافی آب گرم و شامپو مناسب موهایتان به آن اضافه کنید تا خمیری یکدست به دست آید.
- موهای کودک را با آب گرم بشویید تا هرگونه آلودگی و چربی از بین برود.
- خمیر جوش شیرین را بهآرامی روی پوست سر و موهای کودک ماساژ دهید.
- تمرکز خود را بر روی نقاطی که شوره بیشتری دارند بگذارید.
- به مدت 2-3 دقیقه ماساژ دهید تا جوش شیرین بهخوبی به پوست سر نفوذ کند.
- موها را بهخوبی با آب گرم بشویید تا تمامی جوش شیرین از روی مو و پوست سر پاک شود.
شامپو مناسب برای پوسته پوسته شدن سر
شامپوهای ضد شوره حاوی ترکیبات متفاوتی هستند، برای مثال شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک به از بین بردن پوستههای سر کمک میکنند، شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید ضدقارچ هستند و شامپوهای حاوی فلوسینولون حاوی رتیکواستروئید هستند که به کنترل خارش، پوستهپوسته شدن و تحریک پوست کمک میکنند. این شامپوها را میتوانید از فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی و یا داروخانهها تهیه کنید.
شامپو ضد شوره پروبیوتیک موهای خشک سریتا
شامپو احیاکننده پروبیوتیک سریتا بهترین شامپو ضد شوره برای موهای خشک است دارای فرم جدید زینک پیریتیون است که یک ضد شوره قوی و شناخته شده است. مصرف منظم شامپو ضد شوره پروبیوتیک سریتا با رطوبترسانی مؤثر به التیام خارش پوست کمک شایانی میکند و با لایهبرداری و پاکسازی پوست، شورهها را از بین میبرد.
از جمله ویژگیهای محصول عبارتاند از:
- کمک به احیای پوست سر
- ضد شوره قوی
- ایجاد تعادل میکروبی
- تنظیم PH پوست سر
- رطوبترسانی به پوست سر
- رفع خشکی و خارش پوست سر
شامپو ضد شوره و مرطوبکننده انواع مو 2 در1 میل هد اند شولدرز
شامپو ضدشوره هد اند شولدرز دارای فرمولاسیونی بر پایه هیدرازینک دارد و با خاصیت 100% ضدشوره خود برای رفع پوستههای سر بسیار مؤثر عمل میکند. مصرف منظم شامپو ضدشوره Classic Care به پاکسازی پوست سر میپردازد و با دارا بودن مواد مؤثر در آبرسانی و لایهبرداری پوست کف سرمنشأ شوره سر را از بین میبرد.
نگاهی به ویژگیهای اصلی این محصول:
- پاکسازی مو و پوست سر
- بر پایه فرمول هیدرازینک
- 100% ضد شوره
- آبرسان
- براق و درخشانکننده مو
کرم پوست سر دارای شوره فولیکا
کرم ضد شوره مو فوليکا محصولی مؤثر دارای عصاره رزماری و گیاه سابال مؤثر در کاهش و درمان شوره سر چرب و خشک است. این کرم ضد شوره از تکثیر میکروبها جلوگیری کرده و پوسته ریزی کف سر را تا حد زیادی کنترل میکند. محتویات کرم ضد شوره مو فوليکا التهابات پوست سر از جمله قرمزی، سوزش و خارش را کاهش میدهد و تأثیر زیادی در کاهش درماتیت سبورئیک و پسوریازیس پوست سر و درمان شوره سر بعد از کراتین خواهد داشت.
نگاهی به مهمترین ویژگیهای این شامپو:
- بدون ایجاد بروز مجدد شوره
- مناسب برای انواع شورههای خشک و چرب
- التیام پوست
- رفع خارش، قرمزی و سوزش پوست
- کاهش پوسته ریزی کف پوست
شوره سر در صورت عدم درمان چه عوارضی دارد؟
هرچند شوره سر بهخاطر شیوع زیاد ممکن است برای برخی افراد جدی نباشد، اما عوارض شوره سر از مواردی است که باید آنها را بشناسید. شوره سر به هر دلیلی که به وجود آمده باشد آلوده است و باید حتماً درمان شود چراکه درمان نشدن آن میتواند سبب به وجود آمدن حساسیت یا مشکلاتی برای فرد مبتلا شود. به همین خاطر در ادامه این بخش به مشکلاتی که شوره سر ممکن است برایتان ایجاد کند پرداختهایم.
عفونت چشم ناشی از شوره سر
عفونت چشم دارای علائمی نظیر خارش، قرمزی و التهاب چشم است که در فرد دارای شوره سر میتواند به دلیل ورود آلودگی و چربی از طریق شوره به چشم ایجاد شود. این انتقال آلودگی ممکن است از راه تماس دست آلوده به شوره با چشم یا تماس چشم با بالش آلوده به شوره سر اتفاق بیفتد.
آکنه و جوش ناشی از شوره سر
همانطور که اشاره کردیم شوره، پوستههای ریز و آلوده کف سر است. در صورتی که این شورهها با پوست صورت در تماس باشند میتوانند سبب انسداد منافذ پوست شده و ایجاد جوش و آکنه کند. این عارضه در افرادی که دارای پوستهای چرب و مستعد آکنه هستند شدیدتر است.
شوره سر و ریزش مو
شاید بپرسید که آیا شوره سر باعث ریزش مو میشود؟ در پاسخ این سؤال باید گفت، از آنجا که شوره سر در برخی مواقع میتواند همراه با خارش باشد و در اثر این خارش ممتد مو، پوست کف سر ملتهب شده و فولیکول مو دچار آسیب خواهد شد. به همین خاطر بهتر است اگر به شوره سر مبتلا هستید حتماً در مراحل اولیه آن را درمان کنید.
درمان خانگی پوسته پوسته شدن سر
برای پیشگیری و درمان شوره سر روشهای خانگی زیادی مانند درمان شوره با اسپند وجود دارد که بسیار مؤثر هستند. هرچند شامپوهای ضد شوره زیادی در بازار وجود دارد و میتوانید در صورت تمایل از آنها برای درمان شوره سر خود استفاده کنید و از جمله بهترین راهکارهای رفع شوره سر محسوب میشوند.
در ادامه ابتدا درمانهای طبیعی و خانگی شوره را معرفی میکنیم و سپس به تمام راهکارهای جلوگیری از شوره زدن سر و انواع روشهای درمان آن میپردازیم.
درمان شوره سر با روغن درخت چای
روغن درخت چای (Tea Tree) برای تنظیم ترشح چربی پوست مورد استفاده قرار میگیرد. این روغن دارای خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی است که به کاهش علائم شورههای ناشی از قارچ و درماتیت سبورئیک کمک شایانی میکند. توجه داشته باشید که روغن درخت چای برای افراد دارای پوست حساس ممکن است باعث ایجاد حساسیت شود.
برای درمان خانگی شوره سر با روغن درخت چای میتوانید پوست سر و ریشه مو را نیم ساعت قبل حمام با این روغن ماساژ دهید و سپس بشویید.
درمان شوره سر با روغن نارگیل
روغن نارگیل یکی از درمانکنندههای برتر خشکی پوست است و به همین دلیل میتواند در درمان خانگی برای شوره سر بسیار مؤثر عمل کند. روغن نارگیل به بهبود آبرسانی پوست و جلوگیری از شوره سر و خشکی پوست کف سر کمک کرده و اگزماهایی که شوره سر را تجدید میکنند را هم التیام میبخشد.
درمان شوره سر با آلوئهورا
آلوئهورا گیاهی پرخاصیت با آبرسانی بالاست که در اغلب محصولات آرایشی و بهداشتی بهمنظور آبرسانی و ترمیم مورد استفاده قرار میگیرد. برای کاهش شوره و تسکین خارش ناشی از پسوریاسیس و خشکی در پوست سر میتوانید از ژل آلوئهورا استفاده کرده و التهاب ناشی از خارش پوست کف سر را هم التیام ببخشید.
رفع شوره سر با سرکه سیب
سرکه سیب یکی از روشهای طبیعی و شناخته شده برای درمان شوره سر چرب است و این قابلیت را دارد که ph و چربی پوست را تنظیم و متعادل کرده و از رشد قارچ و باکتری جلوگیری میکند. برای از بین بردن شوره سر با سرکه سیب، چند قاشق سرکه سیب را با شامپو مخلوط کرده و مو را با آن بشویید یا مقدار مساوی آب و سرکه سیب را مخلوط کرده و قبل حمام به کف سر بزنید و بعد 15 دقیقه بشویید.
مصرف استاندارد امگا 3
امگا 3 (Omega-3) یک اسید چرب مفید برای بدن بهخصوص پوست است و در صورت کمبود امگا 3 پوست دچار خشکی خواهد شد. امگا3 را میتوانید از طریق کپسولهای دارویی یا غذاهایی نظیر ماهی، دانه چیا، گردو و گیاه کتان تامین کنید.
دهانشویه لیسترین
لیسترین یک دهانشویه عالی است و کمتر کسی از تأثیر آن بر شوره سر آگاه است. لیسترین یک ماده ضدعفونیکننده با چهار مؤلفه منتول، تیمول، اکالیپتول و متیل سالیسیلات است که به از بین بردن عفونتهای ویروسی و قارچی کمک میکند. شما میتوانید برای درمان شوره با دهانشویه یک تکه پنبه را در لیسترین خیس کنید و روی پوست سر خود ماساژ دهید و سپس با شامپوی ملایم بشویید. این کار را دو بار در هفته تکرار کنید.
مصرف آسپرین
آسپرین حاوی اسید سالیسیلیک است که در اکثر شامپوهای ضدشوره استفاده میشود. این ماده در درمان شوره سر و درماتیت سبورئیک بسیار مؤثر عمل میکند. میتوانید آسپرین را له کرده و به شامپو اضافه کنید.
چگونه میتوان از شوره زدن سر جلوگیری کرد؟
تا اینجای مطلب توضیح دادیم که شوره سر یک دلیل قطعی ندارد، اما با رعایت چند نکته ساده و بهداشت، میتوانید از ایجاد آن جلوگیری کنید یا در همان ابتدای کار آن را درمان کنید. در ادامه چند رفتار مهم که در جلوگیری از شوره سر مؤثر است را برایتان شرح میدهیم.
شانه زدن موها
شانه زدن برای کاهش شوره سر اگر ملایم و بهصورت متداوم انجام شود، سلولهای مرده پوست و چربیها را از کف سر میزداید و به واسطه از بین بردن سلولهای مرده پوست احتمال ابتلا به شوره سر را کاهش میدهد.
کنترل استرس
استرس یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر بدن است و میتواند آسیبهای مختلفی به بدن و ظاهر آن وارد کند. یکی از این آسیبها شوره سر است. کاهش استرس در درمان شوره سر تأثیر مثبت زیادی دارد. برای این کاهش استرس میتوانید از مدیتیشن و یا دمنوشهای طبیعی آرامشبخش استفاده کنید.
استفاده از شامپوهای مناسب شوره سر
شامپوی مناسب و نحوه صحیح شستشوی سر یکی از راهحلهای رایج درمان شوره سر است. اما لازم است که حتماً در انتخاب شامپو دقت کنید تا نتیجه مطلوب بگیرید. چرا که استفاده از شامپوهای نامتناسب با نیاز مو به بافت مو آسیب میرساند و ممکن است باعث مشکلات دیگر و تجدید شوره سر شود.
غلبه بر شوره سر بهعنوان یک عارضه طبیعی
در این مطلب سعی کردیم به علت شوره سر و راههای درمان آن بپردازیم. شوره سر یک عارضه طبیعی است و دلیل قطعی ایجاد آن عدم بهداشت نیست. شستن سر با آب داغ، خشکی پوست سر، چربی بیش از حد پوست کف سر و استرس از اصلیترین دلایل ایجاد شوره هستند. شوره سر با شانه زدن متداوم و ملایم میتواند به حداقل برسد. اما برخی بیماریهای زمینهای و قارچها هم میتوانند با شوره اشتباه گرفته شوند که در این موارد بهتر است برای درمان از پزشک کمک بگیرید. آیا شما هم به شوره سر مبتلا هستید؟ برای درمان آن از چه روشی کمک گرفتهاید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
شوره سر یک اتفاق طبیعی در بدن است و روشهای زیادی برای کنترل و به حداقل رساندن آن وجود دارد؛ مانند استفاده از شامپوهای ضد شوره و کنترل کننده چربی سر، دو تا سه بار در هفته. روشهای دیگر را میتوانید در این مقاله ببینید.
در صورتی که شوره سر همراه با عارضههایی نظیر حساسیت، قرمزی پوست و درد باشد، باید حتما توسط پزشک درمان شود. چراکه هر درمان خودسرانهای ممکن است باعث تشدید حساسیت پوست شود.
درمان شوره سر بسته به شدت و دلیل آن مدت زمان متفاوتی نیاز دارد اما درمانهای خانگی و دارویی توضیح داده شده در این مقاله شوره سر را تا حد زیادی پس از یک یا دو بار استفاده تعدیل میکند.