مراقبت از مو

علت و روش تقویت موی نازک

بسیاری افراد ریزش مو و موهای نازک و بی‌جان را یک مشکل مردانه می‌دانند درحالی‌که حداقل یک سوم زنان هم تحت تاثیر این مشکل قرار دارند. خلاف آقایان، خانم‌ها بیشتر با مشکل نازکی مو مواجه می‌شوند که شاید منجر به طاسی نشود اما فرد را با مشکلاتی مثل کم‌ پشت شدن موها مواجه می‌کند. نازک شدن موها معمولا به‌تدریج اتفاق می‌افتد، به همین دلیل شما فرصت دارید علت نازکی مو را شناسایی کنید و اقدامات لازم را برای درمان آن‌ انجام دهید. با افزایش سن، موها اغلب حجم و ضخامت خود را از دست می‌دهند اما موارد بسیار متداول و شناخته شده‌ای هم می‌توانند دلیل نازک شدن مو باشند که در این مطلب به بررسی آنها می‌پردازیم و شما را با روش‌های تقویت و درمان موی نازک آشنا خواهیم کرد.

تقویت موی نازک

نازک شدن مو چه دلایلی دارد؟

اگر به این فکر هستید که روند نازک شدن موهایتان را متوقف کنید، اول باید دلایل احتمالی بروز این مشکل را بررسی کنید. علت نازک شدن مو آقایان و خانم‌ها ممکن است ناشی از ژنتیک، بیماری یا سبک زندگی فرد و مجموعه‌ای از عادات اشتباه مانند شانه زدن بدموقع و نادرست مو باشد که یکی از دلایل ریزش مو در حمام هم محسوب می‌شود. علاوه‌بر این‌ها در برخی موارد ممکن است شرایط پزشکی خاص موجب این اتفاق شود. در جدول زیر علل نازک شدن مو را با هم مرور کنیم:

علت نازکی مو

جزییات

سبک زندگی
  • مراقبت بیش‌ازحد از موها مثل رنگ کردن، مصرف زیاد نرم‌ کننده و لوازمی مثل اتو مو و سشوار
  • استفاده از مدل موهای نامناسبی مثل مدل دم‌ اسبی سفت به موها فشار وارد می‌کند. این کار موجب کشیده شدن موها و شکستن فولیکول‌های آن شده و به مرور زمان منجر به نازک شدن مو می‌شود.
  • برنامه غذایی اشتباه و عدم تامین مواد مغذی موردنیاز مو در رژیم غذایی مثل آهن، مواد معدنی و اسید فولیک
  • هورمون‌های استرس بیش‌ازحد موجب ریزش مو می‌شوند و از رشد مجدد آن‌ها جلوگیری می‌کند.
  • محرک‌های زیست‌ محیطی مثل قرار گرفتن در معرض نور خورشید
ژنتیک

ارثی

بیماری
  • بیماری‌های زمینه‌ای
  • زایمان
  • قطع یا مصرف داروهای هورمونی
  • کاهش وزن ناگهانی در مدت‌زمان کوتاه
  • نقص سیستم ایمنی
  • کمبود ویتامین D
  • افزایش سن
  • مشکلات تیروئید

روش‌های تقویت و درمان نازکی و کم پشتی مو

روش‌های تقویت موهای نازک و چرب را می‌توان به درمان تخصصی پزشک و درمان خانگی تقسیم کرد. در این قسمت شما را با هر کدام از این روش‌ها آشنا خواهیم کرد.

درمان تخصصی موی نازک

استفاده از انواع داروی تقویت کننده موهای نازک، باید با مشورت پزشک باشد. اگر شما هم می‌خواهید کاری برای بهبود وضعیت موهای خود انجام دهید، اولین و بهترین گزینه مراجعه به یک پزشک متخصص است. پزشک علت نازکی مو را شناسایی و داروهای مناسب را برای آن تجویز می‌کند. داروها و روش‌های درمانی که عموما توسط متخصصین پوست برای تقویت موی نازک و کم پشت تجویز می‌شوند عبارت است از:

1. ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل (Minoxidil) دارویی است که به دو صورت فوم و محلول تولید می‌شود و به صورت مستقیم روی پوست سر قابل استفاده است. مشاهده اثرات این دارو ممکن است بیش از 16 هفته طول بکشد، به همین خاطر مصرف منظم دارو برای اثرگذاری آن اهمیت دارد.

2. فیناستراید

قرص خوراکی فیناستراید  (Finasteride)یکی از داروهایی است که برای ریزش مو و تقویت نازکی مو به خصوص در آقایان، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3. اسپیرونولاکتون

اسپیرونولاکتون (Spironolactone) دارویی است که فقط باید با تجویز پزشک تهیه شود. این دارو ممکن است موهای نازک ناشی از تغییرات هورمونی را درمان کند.

4. میکرونیدلنیگ

دستگاه میکرونیدلینگ (Microneedling) یک وسیله با صدها سوزن بسیار ریز است که روی پوست سر قرار می‌گیرد و به رشد و تقویت مو کمک می‌کند.

5. کاشت مو

این جراحی یکی از روش‌های رایج با نتیجه ماندگار برای درمان نازکی مو و طاسی سر است. در این جراحی تک‌تک موها از قسمت دیگری به پوست سر پیوند زده می‌شود.

6. لیزر درمانی

لیزردرمانی یکی از روش‌هایی است که ممکن است روی بهبود رشد پس از کاشت مو، ریزش مو در اثر شیمی درمانی و … اثرگذار باشد.

7. پلاسمای غنی از پلاکت

در این درمان، یک متخصص پوست با استفاده از دستگاه، مقداری از پلاسمای خون شما را جدا می‌کند، سپس آن را به بخش‌هایی از سر که موهای نازک دارد تزریق می‌کند. این روش معمولا باید هر سه تا شش ماه یک‌بار تمدید شود.

روش‌های تقویت و درمان نازکی و کم پشتی مو

درمان خانگی نازکی مو

بسیاری از خانم‌ها و آقایان به دنبال انواع درمان خانگی نازکی مو هستند تا بتوانند در سریع‌ترین حالت به نتیجه برسند. در این بخش راه‌های ساده‌ای را که می‌توانید برای تقویت موهای خود استفاده کنید، معرفی می‌کنیم تا هر چه زودتر از نازک شدن موهای خود جلوگیری کنید.

1. ماساژ پوست سر

هنگام شستن موها، به آرامی با نوک انگشتان خود پوست سر را ماساژ دهید، این کار موجب تقویت گردش خون در کف سر می‌شود و به بهبود نازکی مو کمک می‌کند. این راهکار، یک روش همیشه در دسترس، مقرون‌به‌صرفه و بی‌عوارض است. البته باید توجه داشته باشید که ماساژ دادن پوست سر، تاثیری روی نازکی موی ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای ندارد.

2. روغن‌ها و عصاره‌های طبیعی

روغن و عصاره گیاهان عمدتا برای تقویت موهای نازک در طب سنتی کاربرد دارد. به عنوان مثال روغن اسطوخودوس، روغن نارگیل، روغن آرگان، روغن جوجوبا، روغن رزماری و آویشن جزو مواردی هستند که در تحقیقات روی این موضوع مورد استفاده قرار گرفته‌اند. البته باید توجه داشته باشید که این روغن‌ها ممکن است در بدن واکنش آلرژیک ایجاد کنند. با این وجود روغن درمانی مو یکی از تخصصی‌ترین روش‌های تقویت مو و درمان آسیب‌ها وارد شده بر پوست سر و ساقه موهاست.

3. محصولات مخصوص مو نازک

اگر موهای نازکی دارید، باید با تهیه انواع محصولات مراقبت مو از جمله ماسک مو، سرم مو، شامپو مخصوص موی نازک توجه بیشتری نسبت به آن‌ها نشان دهید. این محصولات حاوی ترکیبات مختلف بیوتین، ویتامین‌ها، اسید آمینه، عصاره‌های طبیعی مثل رزماری، کلاژن، پروتئین، ویتامین‌های مختلف هستند که برای افرادی که به‌طور طبیعی موهای نازکی دارند مفید خواهند بود.

برای تقویت موهای نازک خود، شامپوهای حاوی آرگان گزینه‌های مناسبی هستند که خاصیت بازسازی پوست سر و موهای آسیب دیده را دارند، همچنین از ریزش مو جلوگیری می‌کنند. برای انتخاب یک شامپوی مناسب پیشنهاد می‌کنیم مروری بر مقاله بهترین شامپو حاوی روغن آرگان چیست؟ داشته باشید و سعی کنید در میان آنها گزینه‌های فاقد سولفات را در اولویت قرار دهید.

4. انواع مولتی ویتامین

داشتن موهای سالم به سلامت کلی بدن شما بستگی دارد. در مواردی که فرد با اختلالات غذایی یا کمبود مواد مغذی مواجه است، موهای جدید رشد نمی‌کنند. مولتی‌ویتامین‌ها می‌توانند به رفع نازک شدن موی ناشی از کمبود مواد مغذی کمک ‌کنند.

موهای سالم برای ضخیم و قوی شدن به آهن، اسید فولیک و روی نیاز دارند. بنابراین باید مولتی‌ویتامین‌های حاوی این ترکیبات را تهیه کنید. توجه داشته باشید که مصرف بیش‌ازحد برخی از مواد مغذی ممکن است برای بدن مضر باشد و باید برای دوز مصرف از پزشک کمک بگیرید.

5. مکمل فولیک اسید

مکمل‌ها اغلب بدون نسخه به فروش می‌رسند. مکمل فولیک اسید، نوعی ویتامین B است که ممکن است روی تقویت و بهبود ریزش مو تاثیر داشته باشد.

6. بیوتین

بیوتین یا ویتامین B7 نوعی ماده مغذی محلول در آب است که به‌طور طبیعی در مواد غذایی مختلفی از جمله انواع آجیل، تخم‌مرغ، عدس و جگر وجود دارد. مکمل بیوتین نیز می‌تواند با رفع کمبود بیوتین ممکن است به تقویت موهای نازک کمک کند. توجه داشته باشید که مکمل‌های حاوی ویتامین B5 نباید همراه با بیوتین مصرف شوند زیرا موجب کاهش اثربخشی یکدیگر می‌شوند.

7. اسید چرب امگا 3 و امگا 6

مکمل‌های اسید چرب امگا3  و امگا 6 جزو اسیدهای چرب ضروری بدن هستند زیرا توسط بدن انسان ساخته نمی‌شوند. امگا 3 یکی از دلایل زمینه‌ای ضعف مو، یعنی التهاب را برطرف می‌کند. علاوه‌براین امگا 6 هم روی سلامتی کلی پوست اثرگذار است. گردو، ماهی و روغن‌های گیاهی منابع مناسبی برای تامین این اسیدها چرب هستند اما اگر به‌طور معمول از این غذاها استفاده نمی‌کنید از پزشک برای مصرف مکمل راهنمایی بگیرید.

تقویت موهای نازک در طب سنتی و به روش خانگی

چگونه می‌توان از نازک شدن موها پیشگیری کرد؟

از آن‌جا که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، بهتر است به فکر روش‌های پیشگیری از نازک شدن مو باشیم. در این قسمت چند روش برای این کار به شما معرفی می‌کنیم.

رژیم غذایی متعادل: همان‌طور که توضیح دادیم، یکی از دلایل نازکی مو، کمبود مواد مغذی مانند آهن، پروتئین و… است. باید یک برنامه غذایی متعادل حاوی تمام موارد موردنیاز بدن داشته باشید و در صورت نیاز با مشورت پزشک، مکمل‌های مختلف مصرف کنید.

مصرف دخانیات: درباره اثرات منفی سیگار روی سلامتی بدن زیاد صحبت شده، وضعیت سلامت موها هم از این قاعده مستثنی نیست. سیگار ممکن است به خاطر اثرات التهابی موجب اختلال در رشد مو شود.

استرس: گرچه استرس بخش اجتناب‌ناپذیر زندگی است اما استرس بلندمدت به سلامت موها نیز آسیب می‌رساند. برای کنترل استرس، می‌توانید از جلسات مدیتیشن، سرگرمی‌های آرامش‌بخش و لذت‌بخش کمک بگیرید و در صورت ناتوانی در کنترل این موضوع، به یک مشاور یا درمانگر مراجعه کنید.

روتین مراقبت از مو: برای اینکه بتوانید از نازک شدن مو جلوگیری کنید، باید به خوبی مراقبت موهایتان باشید. داشتن یک روتین ساده مراقبت از مو از جمله استفاده از محصولات تقویتی و شامپوهای ملایم، رعایت نحوه صحیح شستشوی سر و روش درست شانه زدن و محدود کردن ابزارهای حالت‌دهنده آسیب‌زننده مثل اطو مو، می‌تواند کمک بزرگی به سلامتی موهای شما بکند.

روش های پیشگیری از نازک شدن موها

کلام آخر

همان‌طور که در این مطلب توضیح دادیم، در بسیاری از موارد می‌توان موی نازک را با بهره‌مندی از درمان‌های خانگی و داروی تقویت کننده موهای نازک درمان کرد. بنابراین نباید وقت را تلف کرد، هرچه زودتر بتوانید علائم ریزش و نازکی مو را برطرف کنید، احتمال رشد مجدد موهای سالم بیشتر خواهد شد. اگر حس کردید درمان‌های خانگی به اندازه کافی تاثیرگذار نیست، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان حرفه‌ای را شروع کنید. نگران نباشید زیرا اغلب انواع مشکلات مربوط به نازکی مو قابل درمان هستند.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: 0 / 5. مجموع آرا: 0

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. مطلب خوبی بود. ممنون. موهای من با وجود این که فره، اما کم پشته و این که خیلی زود هم چرب میشه. به نظر شما راهکاری وجودداره که موهای بهبود پیدا کنه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا