برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟
جوش و آکنه میتواند بعد از اصلاح صورت، خوردن غذاهای چرب و شیرین، عدم شستشوی روزانه صورت یا ماندن آلودگی روی پوست بروز دهد ولی در بین عوامل مختلف مصرف تغذیه از دلایل اصلی جوش زدن در بیشتر افراد محسوب میشود. در این مطلب در مورد اینکه خوردن چه چیزی باعث از بین رفتن جوش صورت میشود صحبت میکنیم تا اگر با این مسئله درگیر هستید؛ به شما کمک کنیم یک رژیم غذایی ضد جوش را برای خودتان تهیه کنید.
فهرست مطالب
چرا جوش و آکنه میزنیم؟
در ادامه به این سوال که چرا جوش میزنیم، پاسخ میدهیم. سطح پوست تمامی موجودات زنده، با سوراخهای ریزی پوشیده شده که به غدد چربی در زیر پوست متصل شدهاند. به این سوراخها منافذ پوست میگویند. این غدد مایعی روغنی به نام سبوم تولید میکنند و سبوم از طریق کانال نازکی به نام فولیکول به سطح پوست فرستاده میشود. سبوم سلولهای مرده پوست را از طریق فولیکول به سطح پوست میرساند و بدین ترتیب از شر سلولهای مرده خلاص میشود. البته موهای نازک و ریز نیز از طریق همین فولیکولها رشد میکنند.
آکنه زمانی رخ میدهد که منافذ پوست با سلولهای مرده، چربی اضافی و گاهی اوقات باکتریها مسدود باشند. در دوران بلوغ، هورمونها اغلب باعث میشوند که غدد، چربی اضافیای تولید کنند که خطر آکنه را افزایش میدهد.
دو نوع اصلی ضایعات آکنه که با نام کومدون هم شناخته میشوند، وجود دارد:
1. جوشهای سر سفید: جوشهای سر سفید یا کومدونهای بسته بهصورت ضایعات و برجستگیهای برجسته زیر سطح پوست تشکیل میشوند و به رنگ گوشت باقی می مانند.
2. جوشهای سر سیاه: جوشهای سرسیاه یا کومدونهای باز در سطح پوست شما ظاهر میشوند. اکسیژن موجود در هوا به نوک این جوشها ظاهری تیره میدهد.
به جز پرهیزهای غذایی و توجه به لایف استایل و روتین پوستی، میتوانید برای درمان یا پیشگیری از جوش صورت از انواع ژل و کرم ضد جوش هم استفاده کنید.
تغذیه و جوش صورت
نمونههایی از مواد غذایی که حاوی موارد زیر هستند میتوانند منبعی برای تحریک و تولید هورمونها و ترشح چربی اضافی توسط غدد چربی باشند:
- کربوهیدراتها با گلیسمی بالا
- لبنیات
- چربیهای اشباع شده
- چربیهای ترانس
بهترین رژیم غذایی برای درمان جوش صورت
مطالعات نشان میدهد که برخی از غذاها میتوانند به خلاص شدن از شر آکنه و بهبود سلامت پوست کمک کنند. اما این نکته را نباید فراموش کرد که هیچ “درمان” غذایی قطعیای وجود ندارد! بهنظر میرسد بهترین توصیه غذایی برای مقابله با جوش و آکنه، بهخصوص برای درمان جوش چانه؛ خوردن یک رژیم غذایی ضد جوش سالم و متعادل، سرشار از میوهها و سبزیجات تازه، منابع پروتئینی سالم و غلات کامل باشد.
همچنین خوردن غذاهایی با گلیسمی کم که از کربوهیدراتهای پیچیده ساخته شده، ممکن است خطر ابتلا به آکنه و جوشهای پوستی را بهطرز چشمگیری کاهش دهد. اما چه میوهای برای جوش صورت خوب است؟ کربوهیدراتهای پیچیده در چه غذاهایی یافت میشوند؟ در ادامه بیشتر در اینباره میخوانیم.
- میوه های ضد جوش شامل انواع میوهها و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، زردآلو و سیب زمینی شیرین و در کل تمامی میوهها و سبزیجات فرآوری نشده که قاتل جوش صورت هستند.
- اسفناج و سایر سبزیجات برگدار با رنگ سبز تیره
- انواع گوجه فرنگیها
- بلوبری
- نان گندم کامل
- برنج قهوهای
- کینوا
- بوقلمون
- دانه کدو تنبل
- لوبیا، نخود و عدس
- ماهی قزلآلا، ماهی خال مخالی و دیگر انواع ماهیهای چرب
- آجیلها
- شکلات تلخ
- انگور قرمز
- چغندر
– مواد غذایی برای جوش صورت: آنتی اکسیدانها و اسیدهای چرب امگا 3
امگا 3 نوعی چربی است که در برخی از گیاهان و منابع پروتئین حیوانی مانند ماهی و تخم مرغ یافت میشود. آنتی اکسیدانها در واقع مواد شیمیایی هستند که سموم مضر بدن را خنثی میکنند. بنابراین امگا 3 و آنتی اکسیدانها نیز باعث کاهش التهاب میشوند. همچنین مطالعات زیادی خبر از ارتباط بین افزایش مصرف امگا 3 و آنتی اکسیدانها و کاهش جوش و آکنه میدهد.
بعضی از مواد غذایی برای جوش صورت که حاوی امگا 3 هستند عبارتند از:
- تخم مرغ
- ماهی ساردین و سالمون
- اسفناج و کلم پیچ
- لوبیا
- گوشت گاو
- گردو و بادام
- دانه کتان
- چای سبز
برای رفع جوش بدن چه بخوریم؟
پژوهشگران در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که مواد غذایی با سطوح پایین ویتامین A و E نیز با موارد شدید آکنه ارتباط مستقیم دارد. آنها پیشنهاد میکنند که اگر از وجود آکنه و جوش صورت در عذاب هستید، میتوانید با افزایش مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین A و E، از شدت آکنه خود بکاهند. در واقع مواد غذایی حاوی این ویتامینها میتوانند اصلیترین آیتمهای رژیم غذایی ضد آکنه شما را تشکیل دهند.
لیست نوشیدنی های ضد جوش
- آب سیب زمینی شیرین که میتوانید بهصورت پخته یا نپخته صبحها همراه با آب هویج و کرفس مصرف کنید.
- آب نارگیل که میتوانید با عسل و نعناع نوش جان کنید.
- آب سبزیجاتی مانند لیمو، کلم سبز یا کیل، خیار و کرفس
- ترکیب آب سیب و هویج
- آب کیوی و یا اسموتی کیوی و سیب ترش
- آب هنداونه
لیست مواد غذایی مفید برای جای جوش
همانطور که میدانید جوش باعث آسیب به بافت داخلی و بیرونی پوست بدن میشود. بنابراین بدن برای ترمیم این آسیبها به منابع کلاژن ساز نیاز دارد. اگر کلاژن بدن کم باشد، مسلماً باید با مصرف مواد غذایی این کلاژن را تامین کنیم:
- کدو تنبل
- لیمو ترش تازه
- کلم کیل
- پاپایا
- کینوا
- گل کلم
- سیب زمینی شیرین
در کنار استفاده از این مواد غذایی توصیه میکنیم از انواع ژل و کرم ضد جوش استفاده کنید که بعضی از آنها هم برای درمان جوش تازه استفاده میشوند و هم برای از بین بردن جای جوش و آکنه.
4 راهکار مهم برای کاهش جوش و آکنه صورت
یکی از مهمترین نکات از مطالعات اخیر پیرامون رابطهی تغذیه و جوش صورت این موضوع است که یک رژیم غذایی کم قند و متعادل برای کاهش التهاب و تنظیم سطح هورمون و در نتیجه سبوم، ایدهآل است. در این بخش به تعدادی از مواد ضد جوش و مواردی که باید در رژیم غذایی خود توجه کنید، اشاره میکنیم.
میتوانید دفترچه کوچکی تهیه کنید. در این دفتر غذاهایی که باعث بدتر شدن و بهتر شدن آکنهها میشود را بنویسید. حتی میتوانید به مدت یک ماه یا بیشتر بهصورت آزمایشی تمام آنچه که میخورید و گزارش روزانه کاهش یا افزایش آکنهها را یادداشت کنید. این کار به شما کمک میکند تا از بهترین رژیم غذایی ضد جوش خود آگاه شوید.
1. آب بیشتری بنوشید
بدن شما از چیزی در حدود 60% آب تشکیل شده است. بنابراین هیدراته ماندن آن به اندازه تغذیه مهم و حیاتی است. جای تعجب نیست که بدن برای بهینهسازی فرآیندهای فیزیکی باید آب کافی بنوشد.
نوشیدن روزانه مقدار زیادی آب (در حدود 8 لیوان) میتواند با خارج کردن آلودگیها و سموم داخل بدن، باعث جلوگیری از جوش صورت شود. همچنین با خوردن آب بیشتر، قطعا دارای پوستی شفاف و سالم خواهید بود.
نوشیدن آب، کلید مصرف مقدار صحیح کالری روزانه هم است زیرا اغلب ما گرسنگی را با تشنگی اشتباه میگیریم. بنابراین بهتر است قبل از خوردن وعدهها غذایی، ابتدا مقداری آب بنوشید.
2. با شکر خداحافظی کنید
متاسفانه شکر یکی از اصلیترین مواد غذایی برای جوش صورت است. این ماده در اکثر چیزهایی که در طول روز میخوریم، وجود دارد و بنابراین اجتناب از آن کار بسیار سختی است! قند خون بالا باعث میشود بدن هورمون فاکتور رشد انسولین مانند IGF-1 را ترشح کند. وجود IGF-1 اضافی در خون میتواند باعث افزایش ترشح سبوم از غدد چربی شود. این عامل خطر آکنه و التهابات را افزایش میدهد.
پاستا، برنج سفید، نان سفید و البته مواد قندی و شکر از جمله مواد غذایی هستند که باعث افزایش قند خون میشوند. بهترین کار این است که قند مصرفی روزانه خود را در دو تا چهار وعده توصیهشده از فروکتوز موجود در میوهها تامین کنید. این به شما کمک میکند تا از قندهای موجود در مواد غذایی دیگر مانند کربوهیدراتهای تصفیه شده، شیرینیها و نوشابههای قندی خودداری کنید.
به یاد داشته باشید شکر بهویژه از منابع غیرطبیعی، میتواند آکنه و جوش را تشدید کند. همچنین بسیاری از مشکلات سلامتی دیگر هم ناشی از مصرف شکر است.
3. فست فود و غذاهای فرآوری شده، دشمن پوست صاف ما
غذاهای فرآوری شده بیشتر از آنچه ما نیاز داریم حاوی قند، نمک و چربی بوده، این در حالیست که غذاهایی که با مواد تازه در خانه تهیه میکنیم بسیار سالمتر هستند. مواد فرآوری شده یکی از عوامل اصلی آکنه و جوش صورت است.
بنابراین وقت بگذارید و در خانه خودتان با مواد سالم، غذا درست کنید. ارتباط تغذیه و جوش صورت را جدی بگیرید و سعی کنید از خوردن مواد غذایی فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، فست فودها و انواع کنسروها اجتناب کنید.
4. مصرف لبنیات را کم کنید؛ بهجز ماست یونانی
لبنیات دارای منابع قند بالایی هستند زیرا لاکتوز هم مانند گلوکز و فروکتوز یک قند محسوب میشود. بنابراین مصرف لبنیات با افزایش آکنه ارتباط مستقیم دارد. اگرچه لبنیات سرشار از مواد مغذی مانند کلسیم و پروتئین است که بدن ما به آنها نیاز دارد با این وجود باید تعادل در مصرف آنها حتماً رعایت شود.
شما اصلاً و ابداً مجبور نیستید لبنیات را بهطور کلی از لیست خود حذف کنید. بهطور مثال میتوانید محصولاتی مانند ماستهای یونانی یا پروبیوتیک را به جای لبنیات چرب در سبد غذایی خود قرار دهید.
سوالات متداول رژیم غذایی ضد جوش
1. بعد از تخمه چی بخوریم جوش نزنیم؟
بهترین راه برای غلبه بر جوشهایی که بعد از خوردن تخمه و آجیل به ما میزند، نوشیدن عرق کاسنی و شاطره است. همچنین میتوانید از زنجبیل تازه و دمنوش آن هم استفاده کنید.
2. آیا با خوردن فلفل جوش میزنیم؟
بله. فلفلها چه از نوع تازه و چه بهصورت ادویه باعث جوش صورت و التهاب میشوند. بنابراین در مصرف این مواد غذایی دقت کنید.
آیا خیارشور باعث جوش میشود؟
خیر. خیارشور و نانهای تهیه شده از خمیر ترش از منابع پروبیوتیک بهشمار میروند. بنابراین مواد غذایی مانند خیارشور میتواند باعث کاهش انتشار مواد التهابآور پروتئینی در بدن شود و در نتیجه تولید سبوم را هم کمتر کند.
آیا خوردن گرمی باعث جوش صورت میشود؟
خوردن مواد غذایی با طبع گرم در بسیاری افراد که دارای طبع گرم هستند، باعث بروز التهابات و جوش میشود. همچنین غذاهای بسیار چرب هم برای این افراد همراه با عارضه است. بنابراین بهتر است افراد با طبع گرم از خوردن مقادیر زیاد گرمیجات پرهیز کنند. میوه های مضر برای جوش صورت هم میتوانند میوهها با طبع بسیار گرم مانند توت فرنگی، خرما، انبه، موز و به باشند که بهتر است در مصرف آنها احتیاط کنید.