تازه‌ترین خبرها و گزارش‌های صنعت زیبایی ایران و جهان

اسید هیپوکلروس

اسید هیپوکلروس، پرسروصداترین ماده در محصولات زیبایی امروز

در قفسه‌های محصولات مراقبت از پوست می‌توانیم انواع اسیدهای مفید و کاربردی، از قبیل اسید هیالورونیک، اسید گلیکولیک، اسید سالیسیلیک، اسید ماندلیک و اسید لاکتیک، را پیدا کنیم. اما صنعت زیبایی و بسیاری از صفحه‌های تیک‌تاکی به‌تازگی اسید هیپوکلروس را هم به این مجموعه اضافه کرده است. این اسید ضدباکتری که می‌تواند یک ضدعفونی‌کننده ملایم هم باشد، به مراقبت از پوست و زیبایی پاک معنای تازه‌ای بخشیده و به‌سرعت به‌عنوان راه‌حل درمانی برای طیف وسیعی از مشکلات پوستی شناخته شده است.

از‌آنجایی‌که ممکن است کلمه «اسید» برای افرادی که پوست حساس دارند ترسناک باشد، شاید بد نباشد به این نکته اشاره کنیم که در حالت عادی اسید هیپوکلروس در رگ‌های بدن ما وجود دارد و گلبول‌های سفید این اسید را به‌عنوان نخستین لایه دفاعی شیمیایی علیه عفونت‌ها و باکتری‌ها تولید می‌کنند. در واقع، این اسید به هر چیزی که در داخل بدن‌مان ناخوشایند و ناخواسته باشد حمله می‌کند تا سیستم ایمنی بدن بتواند به‌خوبی کار کند. اگر هم از اسید هیپوکلروس به‌صورت موضعی استفاده کنید، همین اثرگذاری را خواهد داشت و می‌تواند باکتری‌های باقی‌مانده روی پوست را هدف قرار بدهد و التهاب‌های پوستی را از بین ببرد.

دکتر سام الیس، متخصص پوست و بنیان‌گذار برند مراقبت از پوست «Prequel»، می‌گوید: «اسید هیپوکلروس خواص ضدمیکروبی دارد و می‌تواند به فرایند پاک‌سازی و ضدعفونی‌کردن پوست کمک کند. البته می‌توان از آن برای اهداف ضدالتهابی و مراقبت از زخم نیز بهره گرفت. خودم هم برای آماده‌سازی بیمارانم برای درمان‌های تزریقی در مطب و بازسازی‌های لیزری، به‌صورت روزانه از اسید هیپوکلروس استفاده می‌کنم.»

اگر اسید هیپوکلروس در روتین مراقبت از پوست گنجانده می‌شود، می‌تواند اثرگذاری بسیار خوبی داشته باشد. این ماده که به‌شکل طبیعی تولید می‌شود، برای درمان آکنه، اگزما، روزاسه، آفتاب‌سوختگی، کهیر پوشک، بوی بد بدن، خراشیدگی و بریدگی به کار رود. در روتین مراقبت از پوست، این اسید می‌تواند کاربردهای مختلفی داشته باشد. برای نمونه، می‌توان از آن به‌عنوان جایگزینی برای تونر استفاده کرد. زیرا این ماده سطح pH پوست را متعادل و به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند. علاوه بر این، دکتر نکم اوگونابو، متخصص پوستی که در نیویورک فعالیت دارد، توصیه می‌کند که پس از یک تمرین ورزشی سنگین یا بعد از یک سفر طولانی، به‌عنوان راه‌حلی موقت تا زمان دوش‌گرفتن، از اسپری اسید هیپوکلروس استفاده شود.

ایمی لیو، بنیان‌گذار و مدیرعامل برند «Tower 28 Beauty»، می‌گوید: «به نظر من، تقاضا برای محصولات مراقبت از پوستی که ملایم باشند و در عین حال تأثیرگذاری‌شان مطلوب باشد، در حال افزایش است. از سوی دیگر، گرایشی هم به ترکیبات پاک و مبتنی بر تحقیقات علمی وجود دارد. اسید هیپوکلروس تمام این ویژگی‌ها را دارد.»

اسید هیپوکلروس چیز جدیدی نیست و آشنایی ما با این ماده سابقه‌ای طولانی دارد. در واقع، شیمیدانی فرانسوی به‌نام آنتوان ژروم بالار آن را در سال 1834 کشف کرد. اما چرا محصولات مراقبت پوست حاوی اسید هیپوکلروس که معمولا به‌شکل اسپری عرضه می‌شوند، مدتی است که داغ شده‌اند و در سرتاسر صنعت زیبایی به چشم می‌خورند؟

ایمی لیو، بنیان‌گذار و مدیرعامل برند «Tower 28 Beauty»، می‌گوید: «به نظر من، تقاضا برای محصولات مراقبت از پوستی که ملایم باشند و در عین حال تأثیرگذاری‌شان مطلوب باشد، در حال افزایش است. از سوی دیگر، گرایشی هم به ترکیبات پاک و مبتنی بر تحقیقات علمی وجود دارد. اسید هیپوکلروس تمام این ویژگی‌ها را دارد. چون اولا مؤثر است و پوست را خشک یا زبر نمی‌کند. و ثانیا پشتوانه علمی بسیار خوبی دارد و حتی در محیط‌های بیمارستانی، برای تسریع بهبودی بیماران پس از عمل جراحی استفاده می‌شود. علاوه بر این‌ها، ماده‌ای است که به‌طور طبیعی در بدن‌مان هم یافت می‌شود.»

در حال حاضر، بسیاری از اسپری‌های اسید هیپوکلروس موجود در بازار در واقع محلول اسید هیپوکلروس رقیق‌شده هستند و می‌توان با خیال آسوده از آن‌ها استفاده کرد. به‌گفته ایمی لیو، اسپری «SOS Daily Rescue» از برند «Tower 28» فقط حاوی سه ماده، یعنی آب، سدیم کلرید (نمک) و اسید هیپوکلروس، است. بعضی از برندها هم این اسید را با مواد و ترکیبات دیگری که مخصوص محصولات مراقبت از پوست هستند، ترکیب کرده‌اند. برای نمونه، اسپری صورت «REDNESS + CLARIFYING MIST» از برند «Peace Out» ترکیبی از اسید هیپوکلروس، روی، آرنیکا و سه نوع خاک رس (بنتونیت، کائولین و مونتموریونیت) است و کاربرد آن کاهش قرمزی پوست است.

قدرت اصلی اسید هیپوکلروس توانایی بالای آن در مراقبت از پوست است، اگرچه نقطه‌ضعف بزرگی هم دارد و آن هم این است که لزوما با همه مواد دیگر سازگار نیست. دکتر سام الیس می‌گوید: «اسید هیپوکلروس می‌تواند آنتی‌اکسیدان‌ها را غیرفعال کند، بنابراین مهم است که قبل از استفاده از لایه‌بردارهای حاوی ویتامین C، اجازه بدهید که ترکیبات حاوی این اسید خشک شود.» اسید هیپوکلروس باکتری‌ها را از طریق اکسیداسیون از بین می‌برد، بنابراین می‌تواند آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C و برخی رتینوئیدها را بی‌اثر کند.

اسید هیپوکلروس در رگ‌های بدن ما وجود دارد و گلبول‌های سفید این اسید را به‌عنوان نخستین لایه دفاعی شیمیایی علیه عفونت‌ها و باکتری‌ها تولید می‌کنند. این اسید به هر چیزی که در داخل بدن‌مان ناخوشایند و ناخواسته باشد حمله می‌کند تا سیستم ایمنی بدن بتواند به‌خوبی کار کند. اگر از اسید هیپوکلروس به‌صورت موضعی استفاده کنید، همین اثرگذاری را خواهد داشت و می‌تواند باکتری‌های روی پوست را هدف قرار بدهد و التهاب‌های پوستی را از بین ببرد.

دکتر الیس توصیه می‌کند که پس از استفاده از اسپری‌های حاوی اسید هیپوکلروس، یک دقیقه صبر کنید تا اسپری جذب پوست شود، سپس از محصولات دیگر استفاده کنید. ایمی لیو برای بررسی عدم تداخل اسپری اسید هیپوکلروس با محصولات حاوی ویتامین C، آزمایشی ساده و سریع را پیشنهاد می‌کند: «اسید هیپوکلروس را روی برشی از سیب اسپری کنید و بعد از یک دقیقه، محصول حاوی ویتامین C را روی آن بزنید. اگر سیب قهوه‌ای نشد، معنایش این است که اکسید نشده است و محصول حاوی ویتامین C به‌خوبی عمل می‌کند.»

دکتر اوگونابو خاطرنشان می‌کند که استفاده از اسید هیپوکلروس معایب خاصی ندارد و می‌توان برای انواع پوست از آن استفاده کرد. اما همچنان توصیه می‌کند که قبل از استفاده از محصولات حاوی این اسید، یک آزمایش نقطه‌ای روی پوست انجام بدهید تا مطمئن شوید که باعث تحریک ناخواسته نمی‌شود.

دکتر الیس می‌گوید: «فکر می‌کنم این ماده نادیده گرفته شده است. کاربردهای فوق‌العاده زیادی برای اسید هیپوکلروس وجود دارد و در حال حاضر، بیشتر به‌شکل اسپری ساده عرضه می‌شود. این ماده به رفع طیف گسترده‌ای از مشکلات پوستی کمک می‌کند و در عین حال، بسیار ملایم است و چندان هم تحریک‌کننده نیست. به همین دلیل، گزینه‌ای مناسب برای پوست‌های حساس به شمار می‌آید.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *