در منطقه آسیا، علاقه به مراقبت از پوست پاک در کنار مواد و ترکیبات سنتی و روشها و تکنیکهایی که ریشهها در فرهنگ قدیمی منطقه دارند، بهویژه در میان تیکتاکرها، افزایش یافته است. برندهایی که میراثدار فرهنگ کهن شرق آسیا محسوب میشوند یا آن دسته از برندهایی که از این میراث الهام گرفتهاند، میتوانند با تکیه بر این میراث، به فکر موفقیت جهانی باشند.
معجزه برنج
برندها و محصولات نوظهور مراقبت از پوست در آسیای شرقی، از محصولات زیبایی حاوی عصاره حلزون گرفته تا صابون شیر گاومیش، توانستهاند با تکیه بر ترکیبات سنتی و روشها و تکنیکهای بومی و قدیمی به موفقیت برسند و نسل جدیدی از علاقهمندان به زیبایی را در رسانههای اجتماعی جذب خود کنند، نسلی که علاقه خاصی به مواد و ترکیبات موجود در محصولات زیبایی دارد. بااینهمه، پیداکردن کانالهای توزیع مناسب و مطلوب برای رشد بلندمدت همچنان یکی از مشکلات اصلی این گروه از برندها به حساب میآید.
برندهایی مانند «Muihood» که تحتتأثیر طب سنتی چینی است، و «Dam Dam»، برند ژاپنی محصولات مراقبت از پوست پاک، برندهاییاند که موفق شدهاند روشها و فرایندهای سنتی را مدرن کنند و محصولاتی را بسازند که با جامعه مشتریانشان با روشهایی جدید ارتباط برقرار میکند. این برندها با تبلیغ و ترویج داروهای کهن که عاری از مواد سمیاند، در راستای تمایل جهانی به مراقبت از پوست پاک و علممحور قدم برمیدارند. این رویکرد توانسته است با مصرفکنندگان آسیایی ارتباطی مثبت برقرار کند و فرصتهایی مناسب برای توسعه در بازارهای بینالمللی پدید بیاورد.
ژیزل گو، یکی از بنیانگذاران برند «Dam Dam»، میگوید که وقتی این برند ژاپنی کار خودش را در ۲۰۱۷ آغاز کرد، قرار بر این بود که جایگزینهایی برای محصولاتی ارائه بدهد که بهشدت معطر بودند یا از رنگهای مصنوعی استفاده میکردند و بازار ژاپن را در تسخیر خود داشتند. برند دام دام در محصولات خود از مواد و ترکیبات سنتی مانند آب برنج و قارچ برفی استفاده میکند.
ژیزل گو میگوید: «بخش زیادی از رابطه ژاپنیها با زیبایی به دوره ادو (سالهای ۱۶۰۳ تا ۱۸۶۷ که به دوره توکوگاوا نیز معروف است) و شاید حتی قبلتر و زمان گیشاها مربوط میشود. برنج همیشه مورداستفاده ژاپنیها بوده است. از مدتها قبل، از عصاره برنج برای تقویت مو و پوستمان استفاده میکردهایم.» مواد و ترکیبات سنتی ژاپنی بهلطف تیکتاک جذابیت تازهای پیدا کرده است. برای نمونه، هشتگ «#icewater» در تیکتاک بیش از ۸۶۰ میلیون بازدید دارد یا «چالش آب برنج» که در آن مردم بهمدت یک ماه یا بیشتر از آب برنج برای مو یا پوستشان استفاده میکنند و تغییرات حاصل را در این مدت بهصورت عکس و فیلم با دیگران به اشترک میگذارند، نزدیک به ۶ میلیون بازدید دارد. ژیزل گو آمار و ارقام دقیقی از میزان فروش برند «Dam Dam» ارائه نمیدهد، ولی مدعی است که رشد این برند خوب بوده است.
طبق گزارش یورومانیتور اینترنشنال، پیشبینی میشود که ارزش بازار زیبایی آسیا با رشدی ۱۳درصدی تا سال ۲۰۲۵، از ۱۹۴ میلیارد دلار به ۲۲۰ میلیارد دلار برسد. از نظر ارزش بازار زیبایی، چین پیشتاز است و بهترتیب، ژاپن، هند، کره جنوبی و اندونزی در پی آن قرار دارند.
ترکیب طب گیاهی و سنتی
شارلوت یائو که متولد انگلیس است، میگوید که راهاندازی یک برند مراقبت از پوست با محوریت طب سنتی چینی راهی بوده است تا او با فرهنگ و میراث چینی خود ارتباط برقرار کند. شارلوت یائو برند «Muihood» را که در زبان کانتونی بهمعنای خواهرخواندگی است، در سال ۲۰۲۱ تأسیس کرده است. بالم پاکسازی این برند حاوی مواد و ترکیباتی از قبیل جینسنگ، گوجیبری و ریشه آنجلیکای چینی است. این محصول بههمراه یک «گواشا» به فروش میرسد که ابزاری با لبههای صاف برای ماساژ پوست است و از یشم شیویان ساخته میشود.
شارلوت یائو برای تولید محصولات امروزی، از داروها و ترکیبات سنتی استفاده میکند و محتوایی برای بازاریابی به وجود میآورد که از قدرت داروهای سنتی چینی میگوید. برای نمونه، ویدئوی تازهای در تیکتاک یک متخصص طب سوزنی را نشان میدهد که درباره نحوه استفاده صحیح از گواشا برای ازبینبردن خط خنده و چینوچروکهای دیگر توضیح میدهد. یائو میگوید: «طب سنتی چینی برای مراقبت از پوست را به استفاده از غلتکهای یشمی یا همان گواشا فرو کاستهاند. ولی طب سنتی چینی چیزهای بسیار زیاد دیگری برای مراقبت از پوست دارد.» این چیزها شامل تکنیکهای طب سوزنی، استفاده از داروهای گیاهی خاص و حجامت میشود که بهگفته شارلوت یائو، در بازار جهانی مراقبت از پوست، آشنایی درستی با ریشههای اینها وجود ندارد.
برند «Muihood» با تولیدکنندهای در چین کار میکند که تخصصش تهیه گیاهانی است که در طب سنتی چین کاربرد دارند. این برند با پزشکانی نیز همکاری دارد که در طب گیاهی تخصص دارند و به فرمولاسیون محصولات برند «Muihood» کمک میکنند. هدف «Muihood» هم این است که نگاه جدیدی به بازار مراقبت از پوست بیاورد که عبارت است از برجستهکردن مزیتهای ترکیبات گیاهی ارگانیک که از مدتها پیش، در طب سنتی چین استفاده میشده است. محصولات برند «Muihood» بیشتر از طریق فروشگاه آنلاین این برند و نیز در فروشگاههای لیبرتی و ارل آو ایست انگلیس به فروش میرسد.
محصولات پاک
یکی از کانالهای مهم بازاریابی برای برند مراقبت از پوست کرهای «Cosrx» که بیشتر با اسانس عصاره حلزونش شناخته میشود، تیکتاک بوده است. آبراهام کیروز، نماینده این برند در انگلیس، میگوید: «تیکتاک نقش بسیار مهمی در تقویت رشد و افزایش فروش «Cosrx» داشته است.»
برند «Cosrx» محصولاتی پاک تولید میکند که عطر و رنگ مصنوعی و پارابن ندارند. نام این برند که از ترکیب کلمه «Cosmetics»، بهمعنای محصولات آرایشی، و «Rx»، بهمعنای «نسخه» یا «تجویز»، ساخته شده، بهنوعی جاهطلبیهای این بران برای تولید محصولات مراقبت از پوست مؤثر و با استانداردهای پزشکی را نشان میدهد. کیروز میگوید که برند «Cosrx» بهتازگی سبد جدیدی از محصولاتش را به بازار عرضه کرده که راهحلهای سفارشی برای مشکلات پوستی ارائه میدهد. این محصولات حاوی موادی همچون نیاسینامید، رتینول و ویتامین سی هستند.
اگر چنین کاری بهدرستی انجام شود، میتواند سود زیادی به همراه داشته باشد. روندهایی مانند کیبیوتی (زیبایی کرهای) و جیبیوتی (زیبایی ژاپنی) در بازارهای جهانی شتاب بیشتری به دست آوردهاند و موجب شدهاند که غولهایی مانند استه لوده و لورئال دستبهکار شوند و سراغ خرید برندهای موفق این منطقه بروند. طبق گزارش یورومانیتور اینترنشنال، پیشبینی میشود که ارزش بازار زیبایی آسیا با رشدی ۱۳درصدی تا سال ۲۰۲۵، از ۱۹۴ میلیارد دلار به ۲۲۰ میلیارد دلار برسد. از نظر ارزش بازار زیبایی، چین پیشتاز است و بهترتیب، ژاپن، هند، کره جنوبی و اندونزی در پی آن قرار دارند. همچنین انتظار میرود که ارزش بازار زیبایی چین در سال جاری به ۸۵ میلیارد دلار برسد.
یانگ هو، مدیر بخش زیبایی و سلامت یورومانیتور اینترنشنال، میگوید: «بازار زیبایی و مراقبت شخصی آسیا بازاری پویا و بسیار متنوع است. آگاهی مصرفکنندگان از قیمت، کانالهای توزیع متنوع و تقاضا برای محصولاتی با اثربخشی اثباتشده رفتار آینده مصرفکنندگان را در بازار آسیا شکل خواهد داد.» یانگ هو میافزاید: «نوآوریهایی مانند مواد و ترکیبات جایگزین گیاهی، محصولات سفارشی و محصولاتی در قالبهای جدید بازار زیبایی این منطقه را به جلو میبرد.»
معضلات توزیع
سارا هادسون، تحلیلگر گروه مشاوره مکینزی، میگوید: «بسیاری از برندهای نوظهور آسیای شرقی از طریق شبکههای اجتماعی به موفقیت میرسند، ولی تعداد زیادی از آنها نیز به سبکوسنگینکردن استراتژیهای فروش آفلاین مشغولند.» زیرا این برندها بهخوبی میدانند که اکثر مصرفکنندگان همچنان ترجیح میدهند که محصولات زیبایی را از فروشگاههای فیزیکی خریداری کنند. در آسیا، پیشبینی میشود که بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷، تجارت الکترونیک سالانه ۱۲درصد رشد کند و این کانال فروش همچنان سریعترین رشد را داشته باشد، ولی اکنون که محدودیتهای ناشی از همهگیری بیماری کرونا کنار رفته است، انتظار میرود که رشد کانالهای فروش سنتی احیا شود.
کلید موفقیت برندها یافتن مکان مناسب است و برندها پیش از اینکه در فضاهای خردهفروشی دائمی اقدام به سرمایهگذاری کنند، بهمنظور سنجش اشتیاق مصرفکنندگان، رویدادهای موقتی و محدود برگزار میکنند.
دوادوج میگوید: «رؤیای ما این است که نام مغولستان را مطرح کنیم. در حال حاضر، هیچ کس مغولستان را نمیشناسد و نام برندهای ما مانند برندهای کرهای و ژاپنی طنینانداز نیست. ما بهشدت تلاش میکنیم که به دنیا نشان بدهیم مواد و ترکیباتی که قبایل مغول از قرنها پیش استفاده میکردهاند بسیار شگفتانگیزند.»
شرکت «Cosme Kitchen» که یک فروشگاه لوازم زیبایی در ژاپن است و یکی از سهامداران اصلی برند «Dam Dam» محسوب میشود، سرگرم برنامهریزی است تا شبکه خردهفروشی خود را گسترش بدهد. سفورا هم شریک استراتژیک این شرکت در آمریکا است. از سال ۲۰۲۰، این برند بهطور مرتب رویدادهایی موقتی در کیوتو و توکیو برگزار میکند و در این رویدادها، فرهنگ ژاپنی را مورد توجه قرار میدهد و محصولات «Dam Dam» را معرفی میکند. این شرکت در تازهترین رویداد اینچنینی خود در کیوتو، از قفسههایی از جنس واشی استفاده کرده بود. واشی کاغذ سنتی ژاپن است که از پوست نوعی درخت خاص تولید میشود. ژیزل گو میگوید: «رویدادهای موقتیمان را با همان نگاهی برگزار میکنیم که سعی میکنیم در محصولات مراقبت از پوستمان داشته باشیم. یعنی اینکه سراغ یکی از سنتهای ژاپنی میرویم و آن را بهشیوه خودمان عرضه میکنیم.»
«Dam Dam» پس از موفقیت رویدادهای موقتی خود، بهزودی نخستین فروشگاه دائمیاش را در کیوتو راهاندازی خواهد کرد. قرار است سال آینده هم دومین فروشگاه دائمی این برند در توکیو آغاز به کار کند. ژیزل گو میگوید: «مشتریان ما بسیار وفادارند و ما را همه جا دنبال میکنند. ما به فضایی دائمی نیاز داریم که مشتریان بتوانند در آنجا ما را بهراحتی پیدا کنند. تجربه حضور فیزیکی بسیار مهم است.»
برند مغولستانی مراقبت از پوست «Lhamour» نیز در کنار تمرکز بر مواد و ترکیبات محلی، بهدنبال توسعه فروش فیزیکی است تا بتواند به موفقیتهای تازهای دست پیدا کند.
خولان دوادوج، پس از هجده سال زندگی در اروپا و آمریکا و فارغالتحصیلی از دانشگاه کلمبیا، در سال ۲۰۱۱ به زادگاهش مغولستان برگشت و بلافاصله حساسیتهای پوستی شدیدش آغاز شد. توصیه پزشکان این بود که سراغ یک روتین مراقبت از پوست ارگانیک و پاک برود، اما خیلی زود متوجه شد که یافتن چنین محصولاتی در مغولستان دشوار است. او میگوید: «مشغول جستوجو شدم و چیزی پیدا نکردم. مغولستان کشوری است که این همه مواد و ترکیبات شگفتانگیز دارد و ما قرنها از میوه گل رز، شیر گاومیش و خولان دریایی استفاده میکردهایم، پس چرا هیچ کس به فکر راهانداختن یک برند مراقبت از پوست ارگانیک نبوده است؟»
اینگونه بود که دوادوج چند دوره آنلاین برای تولید محصولات مراقبت از پوست ارگانیک گذراند و در خانه شروع به تولید کرد و محصولاتش را در اختیار دوستان و اعضای فامیل گذاشت. او برند «Lhamour» را در سال ۲۰۱۴ با محصول معروفش، یعنی صابون شیر گاومیش، راهاندازی کرد و اکنون سی نفر کارمند دارد.
بلافاصله پس از راهاندازی و در همان سال ۲۰۱۴، یک سوپرمارکت مغولستانی شریک برند «Lhamour» شد. ولی قیمت سرم هیالورونیک این برند معادل ۶۰ دلار بود که برای مشتریان سوپرمارکتی مناسب نبود. مدتی بعد، سروکله فروشگاهی در اولانباتور پیدا شد که میتوانست محصولات این برند را در اختیار مشتریان مناسب بگذارد، ولی کار با این فروشگاه هم سخت بود. زیرا بهگفته دوادوج، مسئولیت بسیار بزرگی بود و به سرمایهگذاری بسیار زیادی نیاز داشت. این تجربه به دوادوج نشان داد که به فضای خردهفروشی کوچکتر و کارآمدتری نیاز دارد. در طول همهگیری، فعالیت «Lhamour» کمتر شد، ولی اکنون این برند چهار فروشگاه در چهار شهر مغولستان از جمله اولانباتور دارد.
«Lhamour» در خارج از مغولستان، در چهار کشور دیگر فعالیت دارد: آمریکا، سنگاپور، ژاپن و تایوان. در آمریکا، این برند با یک فروشگاه مستقل محصولات زیبایی در نیویورک به نام «Cosmos» همکاری میکند. برنامه دوادوج این است که پیش از افتتاح فروشگاههای فیزیکی در سطح بینالمللی، در بازار آنلاین کشورهای مختلف حضور قدرتمندی داشته باشد و با فروشگاههای فیزیکی آنجا مشارکت کند. او میگوید: «هدف بلندمدت ما این است که ۵۰درصد از کسبوکار ما را فروش در بازارهای خارجی تشکیل بدهد.»
دوادوج میگوید: «رؤیای ما این است که نام مغولستان را مطرح کنیم. در حال حاضر، هیچ کس مغولستان را نمیشناسد و نام برندهای ما مانند برندهای کرهای و ژاپنی طنینانداز نیست. ما بهشدت تلاش میکنیم که به دنیا نشان بدهیم مواد و ترکیباتی که قبایل مغول از قرنها پیش استفاده میکردهاند بسیار شگفتانگیزند.»