در نگاه اول، ممکن است به نظر برسد که شرکت انگلیسی-هلندی «یونیلیور» و شرکت فرانسوی «الویاماچ» نقاط اشتراک زیادی ندارند؛ شرکت «یونیلیور» صابون داو و دئودورانت اکس تولید میکند، اما «الویاماچ» مالک برندهای لوکس و گرانقیمتی مانند «لویی ویتون» و «کریستین دیور» است. اما اگر به درآمد این دو شرکت نگاهی بیندازیم، یک وجه مشترک بین آن دو آشکار میشود: با اینکه چالشها و مشکلات اقتصادی بخشهایی از کسبوکار این دو شرکت را با مشکل مواجه کرده است، محصولات زیبایی به راز موفقیتهای اخیر آنها تبدیل شدهاند.
شرکت «یونیلیور» که مقر اصلی آن در لندن است، بهتازگی گزارش درآمد سه ماهه اول سال جاری خود را منتشر کرده است که نشان میدهد فروش آن نسبت به سال گذشته ۴٫۴درصد افزایش یافته که بالاتر از حد پیشبینیشده است. اما نکته اینجا است که بخش محصولات زیبایی و تندرستی بیشترین رشد فروش را در بین بخشهای مختلف این شرکت تجربه کرده است. این بخش که شامل برندهایی مانند «تاتشا»، «داو» و «هورگلس» میشود، یکپنجم از فروش کلی «یونیلیور» را تشکیل میدهد. طبق این گزارش سهماهه، رشد فروش بخش زیبایی و تندرستی «یونیلور» ۷٫۴درصد بوده است که بسیار بالاتر از بخشهای دیگر از جمله تغذیه و مراقبت از منزل قرار میگیرد.
همانطور که «یونیلیور» اشاره کرده است، افزایش قیمت در این رشد نقش داشته اما در مقایسه با محصولات مراقبت شخصی، تأثیر این افزایش قیمت کمتر بوده است.
در سوی دیگر، شرکت «الویاماچ» را داریم که از نظر اندازه، وسعت و تنوع محصول، شرکتی بسیار بزرگتر است. این شرکت خوشهای که تحت مدیریت برنارد آرنو فعالیت میکند، برای ثروتمندترین افراد جهان، محصولاتی از قبیل عطر، کیف چرمی و شامپاین تولید میکند. این شرکت مالکیت فروشگاه زنجیرهای معروف سفورا را هم دارد که برای خریداران معمولی بسیار جذابیت است.
شرکت الویاماچ مجموعه سفورا را که تخصصش عرضه محصولات زیبایی است، در سال ۱۹۹۷ خریداری کرد و اکنون این فروشگاه زنجیرهای، در دورهای که صنعت محصولات لوکس رونق آنچنانی ندارد، به نقطه درخشان کسبوکار گروه فرانسوی الویاماچ تبدیل شده است. در سال ۲۰۲۳، بعد از گسترش فعالیت سفورا در جهان و راهاندازی مجدد آن در انگلیس، این فروشگاه زنجیرهای توانست بهترین عملکرد خود را در طول تاریخ را تجربه کند.
در گزارش سالانه الویاماچ که در ماه مارس منتشر شد، این غول محصولات لوکس و گرانقیمت به این نکته اشاره کرد که رشد فروش از بخشهای آرایش، مراقبت از پوست و مراقبت از مو ناشی شده است. بهویژه اینکه سفورا به افزایش ۷۶درصدی سود در بخش خردهفروشی کمک کرده است؛ در سال گذشته، بخش خردهفروشی الویاماچ توانسته به درآمد ۱۷٫۹ میلیارد یورویی، معادل ۱۹٫۴ میلیارد دلار، دست پیدا کند.
این روند در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ نیز ادامه داشته و بخش خردهفروشی الویاماچ در مقایسه با بخش محصولات لوکس، با ۱۱درصد رشد، بیشترین رشد را تجربه کرده است. الویاماچ در گزارش سهماهه اول سال ۲۰۲۴ خود گفته است: «سفورا بار دیگر به رشدی قابلتوجه دست یافت و افزایش سهم بازار آن همچنان ادامه دارد.»
شرکت الویاماچ مجموعه سفورا را که تخصصش عرضه محصولات زیبایی است، در سال ۱۹۹۷ خریداری کرد و اکنون این فروشگاه زنجیرهای، در دورهای که صنعت محصولات لوکس رونق آنچنانی ندارد، به نقطه درخشان کسبوکار گروه فرانسوی الویاماچ تبدیل شده است. در سال ۲۰۲۳، بعد از گسترش فعالیت سفورا در جهان و راهاندازی مجدد آن در انگلیس، این فروشگاه زنجیرهای توانست بهترین عملکرد خود را در طول تاریخ را تجربه کند.
آیا فقط «اثر رژ لب» در کار است؟
محصولات زیبایی معمولا در دورههای سخت اقتصادی هم محبوبیت خود را حفظ میکنند. کارشناسان به این پدیده که «اثر رژ لب» نامیده میشود، در رکودهای اقتصادی گذشته نیز توجه کردهاند. بهعبارت سادهتر، در دورههای رکود، مردم بهدنبال کاهش هزینههای کلان هستند، ولی همچنان حاضرند برای لذتهای کوچکتر هزینه کنند. این نکته توضیح میدهد که چرا باوجود تورم و افزایش هزینههای زندگی، محصولات زیبایی همچنان در میان خریداران محبوبیت دارند.
مدیرعامل سفورا نیز در مورد نقش «اثر رژ لب» در افزایش فروش محصولاتشان، در کنار نوآوریهای این شرکت در بهبود تجربه خرید درونفروشگاهی، موافق است. گیلوم موت، مدیرعامل سفورا، در مصاحبهای با فایننشال تایمز گفته است: «ما محصولی داریم که مردم را خوشحال میکند و در دسترسشان است. آیا ما شاهد رشدی انفجاری خواهیم بود؟ اینطور فکر نمیکنم. آیا نگران هستیم؟ باز هم پاسخم منفی است.»
محبوبیت محصولات زیبایی در دورههای سخت اقتصادی، فراتر از یک لذت پنهانی و کوچک است. برندهای آرایشی دیگر نیز در ماههای اخیر عملکرد درخشانی داشتهاند. برای نمونه، گروه اسپانیایی «Puig» که مالک برند «شارلوت تیلبری» است، بهدنبال عرضه اولیهی سهام خود در بورس است و انتظار میرود که پس از این عرضه، ارزش بازار این شرکت به ۱۳٫۹ میلیارد یورو، معادل ۱۴٫۹ میلیارد دلار، برسد. فروش شرکت لورئال هم در سراسر اروپا و آمریکای شمالی افزایش چشمگیری داشته است. طبق گزارش مکینزی، انتظار میرود کل صنعت زیبایی تا سال ۲۰۲۷ به ارزش ۵۸۰ میلیارد دلار برسد و سرعت رشد آن بیشتر از سرعت رشد بازار پوشاک و کفش باشد.
در این میان، بسیاری از خریداران به این نتیجه رسیدهاند که محصولات زیبایی مقرونبهصرفه و لوکس میتوانند عملکردی شبیه به یکدیگر داشته باشند و بنابراین، مصرفکنندگانی که تمایل دارند هزینههایشان را کاهش بدهند، ممکن است پول کمتری برای محصولات زیبایی بپردازند.
آیا همه اینها بهمعنای آن است که شرکتهای زیبایی و تندرستی موانع و مشکلات را بهطور کامل پشتسر گذاشتهاند؟ احتمالا نه. برای گروه بزرگی مانند «یونیلیور»، بخشهایی از کسبوکار مانند بخش بستنیسازی همچنان با آیندهای مبهم مواجه است. علاوه بر این، فروش «الویاماچ» همچنان به پوشاک و محصولات چرمی وابستگی زیادی دارد.