در سال ۲۰۲۳، ارزش بازار جهانی اینفلوئنسرها ۲۱٫۱ میلیارد دلار ارزیابی شده است و انتظار میرود که تا سال ۲۰۳۰ ارزش این بازار با رشد چشمگیری همراه باشد و به ۱۳۹ میلیارد دلار برسد. این روزها اکثر برندها در فرایند بازاریابی خود از اینفلوئنسرها کمک میگیرند و اکنون دیگر برای مصرفکنندگان عادی شده است که از طریق اینفلوئنسرها با محصولات جدید برندهای زیبایی آشنا شوند. طبق تازهترین نظرسنجیها، ۴۹درصد از مصرفکنندگان هنگام خرید محصولات زیبایی، به توصیههای اینفلوئنسرها تکیه میکنند. بنابراین، توجه به تعامل اینفلوئنسرها با مصرفکنندگان اهمیت زیادی دارد و نحوه این تعامل میتواند نکتههای بسیار مهمی برای شیوههای بازاریابی داشته باشد. به همین دلیل، پلتفرم «Traackr» که کارش بازاریابی از طریق اینفلوئنسرها است، گزارشی درباره تأثیر اینفلوئنسرها بر بازار آمریکا منتشر کرده است. این گزارش با مشارکت هزار نفر از نسلهای زد و هزاره و بررسی نحوه استفاده آنها از شبکههای اجتماعی، رفتار خرید و تأثیر اینفلوئنسرها بر خریدهای آنان تهیه شده است. در این مطلب، مهمترین نکتههای این گزارش را مرور کردهایم.
محبوبیت شبکههای اجتماعی قدیمی
در سال گذشته، چند شبکه اجتماعی جدید آغاز به کار کردند که وعده میدادند نحوه فعالیت ما را در شبکههای اجتماعی تغییر بدهند. اپلیکیشنهایی مانند «BeReal» و «Threads» ظاهر شدند و در آغاز کارشان، توجه بسیار زیادی را به خودشان جلب کردند. با این حال، مصرفکنندگان آمریکایی همچنان ترجیح میدهند وقت خودشان را پلتفرمهای قدیمی و جاافتاده یعنی اینستاگرام و ایکس (توییتر) و یوتیوب بگذرانند. پرکاربردترین پلتفرمها برای ارسال محتوا، با تقسیمبندی سنی، از این قرارند:
همه مصرفکنندگان:
۱. اینستاگرام
۲. یوتیوب
۳. فیسبوک
۴. تیکتاک
۵. ایکس (توییتر)
نسل هزاره:
۱. فیسبوک
۲. اینستاگرام
۳. یوتیوب
۴. تیکتاک
۵. ایکس
۵۷درصد از مصرفکنندگان میگویند که اگر اینفلوئنسری که او را میشناسند و به او اعتماد دارند در یک شبکه اجتماعی جدید فعالیت کند، به آن پلتفرم اعتماد خواهند کرد.
نسل زد:
۱. اینستاگرام
۲. یوتیوب
۳. تیکتاک
۴. ایکس
۵. اسنپچت
شبکههای اجتماعی کاربردهای متفاوتی دارند
شبکههای اجتماعی کاربردهای متفاوتی برای کاربران امروزی دارد؛ بسیاری از کاربران از بعضی از شبکههای اجتماعی برای تماشای عکس و ویدئو استفاده میکنند و محتوای شخصی خودشان را در شبکههای اجتماعی دیگر به اشتراک میگذارند. پرکاربردترین اپلیکیشنها برای مصرف محتوای اینفلوئنسرها، با تقسیمبندی سنی، از این قرارند:
همه مصرفکنندگان:
۱. یوتیوب
۲. تیکتاک
۳. اینستاگرام
۴. فیسبوک
۵. ایکس
نسل هزاره:
۱. فیسبوک
۲. یوتیوب
۳. تیکتاک
۴. اینستاگرام
۵. ایکس
نسل زد:
۱. یوتیوب
۲. تیکتاک
۳. اینستاگرام
۴. ایکس
۵. اسنپچت
کدام شکل از محتوا بیشترین طرفدار را دارد؟
در بین شکلهای مختلف محتوا که در شبکههای اجتماعی در برابر چشمان مصرفکنندگان قرار میگیرد، محتوای ویدئویی پرتعاملترین است. وقتی هم که صحبت از پرطرفدارترین پلتفرمها باشد، شبکههای اجتماعی با محوریت ویدئو در بالای فهرست قرار میگیرند. طبق گزارش مورد بحث، ۷۵درصد از مصرفکنندگان گفتهاند که محتوای مورد علاقه آنها ویدئوهای کوتاه (سه دقیقه یا کمتر) است. ردهبندی شکلهای مختلف محتوا در شبکههای اجتماعی از این قرار است:
۱. ویدئوهای کوتاه
۲. عکس
۳. ویدئوهای بلند
۴. استریم زنده
۵. محتوای متنی
۶. پیام مستقیم
۷. گروههای گفتوگوی خصوصی
چه موضوعاتی کاربران را بیشتر جذب میکند؟
کاربران شبکههای اجتماعی بیشترین تعامل را با ویدئوهای طنز و بامزه دارند. در مقایسه با نسل زد، اعضای نسل هزاره ۱۳درصد بیشتر احتمال دارد که محتوای طنز را بهعنوان محتوای مورد علاقه خود معرفی کنند. زنان هم ۱۹درصد بیشتر از مردان این نوع از ویدئوها را انتخاب میکنند. محبوبترین موضوعات در شبکههای اجتماعی عبارتند از:
۱. طنز
۲. پیشنهاد و راهنمای خرید
۳. محتوای انگیزشی
۴. رویدادهای روز
۵. آموزشی
کلید موفقیت ثبات است
برای بسیاری از کسانی که در تهیه این گزارش مشارکت داشتهاند، ثبات صفحات شبکههای اجتماعی بسیار مهم است. ۷۸درصد از مصرفکنندگان برای ارتباط دائم با خانواده و دوستان خود، حداقل از یک رسانه اجتماعی استفاده میکنند. ۵۷درصد از آنان هم میگویند که اگر اینفلوئنسری که او را میشناسند و به او اعتماد دارند در یک شبکه اجتماعی جدید فعالیت کند، به آن پلتفرم اعتماد خواهند کرد.
۶۱درصد از مصرفکنندگان احساس میکنند که محتوای اینفلوئنسرها تا حدودی بر تصمیمگیری آنها در هنگام خرید تأثیر میگذارد و ۵۳درصدشان میگویند که به صفحه اینفلوئنسرها مراجعه میکنند تا ببینند آنها چه محصولاتی را پیشنهاد میدهند.
بهترین پلتفرمها برای بررسی و معرفی محصول
دورانی که اولین گزینه برای پیداکردن محصولات موردنظرمان جستوجو در گوگل بود به پایان رسیده است. اکنون از این نظر، یوتیوب در رتبه اول است و فیسبوک همچنان فضای فروش آنلاین را در اختیار دارد. ردهبندی پراستفادهترین پلتفرمها برای بررسی محصول عبارت است از:
۱. یوتیوب
۲. تیکتاک
۳. اینستاگرام
۴. فیسبوک
۵. ردیت
کدام محصولات بیشترین خریدار را در شبکههای اجتماعی دارد؟
۱. مد و لباس
۲. زیبایی و مراقبت شخصی
۳. لوازم خانه
۴. لوازم الکترونیکی
۵. غذا و نوشیدنی
اینفلوئنسرها و افزایش فروش
مصرفکنندگان در هنگام تصمیمگیری برای خرید، از اینفلوئنسرها تأثیر زیادی میگیرند. ۶۱درصد از مصرفکنندگان احساس میکنند که محتوای اینفلوئنسرها تا حدودی بر تصمیمگیری آنها در هنگام خرید تأثیر میگذارد و ۵۳درصدشان میگویند که به صفحه اینفلوئنسرها مراجعه میکنند تا ببینند آنها چه محصولاتی را پیشنهاد میدهند. همزمان با اینکه بازاریابی از طریق اینفلوئنسرها به تکامل خود ادامه میدهد، ۴۱درصد از مصرفکنندگان نیز تا حدودی حاضرند مبلغی را بپردازند تا به محتوایِ پولی دسترسی پیدا کنند و ۵۶درصد از آنها میگویند که محصولات متعلق به اینفلوئنسرها را خریداری خواهند کرد.
در حال حاضر، هیچکدام از شبکههای اجتماعی، انواع ویدئو یا اینفلوئنسرها نمیتوانند بهتنهایی پاسخگوی همه مصرفکنندگان باشند. نسلهای مختلف شبکههای اجتماعی مختلفی را ترجیح میدهند؛ نسل هزاره بیشتر وقتش را در فیسبوک میگذراند و نسل زد اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام و اسنپچت را ترجیح میدهد. با این حال، اکثر مصرفکنندگان، صرفنظر از اینکه کدام پلتفرم را ترجیح میدهند، بهدنبال تنوع و محصولات و خدمات قابلاعتماد میگردند. تا زمانی که برندها و اینفلوئنسرها به ارزشهای مخاطبان خود احترام بگذارند و در راستای این ارزشها تلاش کنند، مشارکت با اینفلوئنسرها و فروش در شبکههای اجتماعی راهحلهایی مؤثر برای بازاریابی به شمار میآیند.