تازه‌ترین خبرها و گزارش‌های صنعت زیبایی ایران و جهان

دوران بارداری

خطرات استفاده از مواد آرایشی، عطر و رنگ مو در دوران بارداری

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که استفاده از محصولات مراقبت شخصی در دوران بارداری و شیردهی می‌تواند منجر به افزایش سطح مواد شیمیایی «پر و پلی فلورو آلکلیل» یا به اختصار «PFAs» در خون و شیر مادر شود و خطر جدی برای سلامت کودکان در حال رشد ایجاد کند.

در پژوهشی جدید تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به دو هزار زن بزرگترین مطالعه برای مقایسه استفاده از محصولات مراقبت شخصی با سطح «PFAs» انجام شد و یافته‌ها «نگران‌کننده» عنوان شد. به گفته‌ی آمبر هال، محقق دانشگاه براون و یکی از نویسندگان این پژوهش: «این مواد شیمیایی نه تنها وارد خون و شیر مادر می‌شوند، بلکه سطح‌شان انقدر بالاست که می‌توانیم آن را با افزایش استفاده مرتبط بدانیم.»

PFAs چیست و چرا باید نگران آن باشیم؟

«PFAs» گروه وسیعی از ترکیبات شیمیایی هستند که به دلیل خواص منحصر به فرد خود، مانند مقاومت در برابر آب، گرما و روغن، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد شیمیایی به دلیل پایداری بسیار بالا و تجزیه نشدن در طبیعت، به «مواد شیمیایی ابدی» معروف شده‌اند. این مواد به طور طبیعی تجزیه نمی‌شوند و در بدن جمع می‌شوند و با سرطان، بیماری کلیوی، مشکلات کبدی، اختلالات ایمنی، نقص‌های مادرزادی و سایر مشکلات جدی سلامتی مرتبط هستند.

این مواد شیمیایی به طور گسترده در صنعت محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شوند. استفاده از این مواد هم اغلب به دلیل کمک به پخش مواد فعال یا کمک به جذب پوستی آن‌هاست. لوازم آرایش صورت، لاک‌ها، رنگ و انواع اسپری‌های مو می‌توانند حاوی این ترکیبات شیمایی مضر باشند.

نویسندگان پژوهش متوجه شدند افرادی که بالاترین میزان «PFAs» را در شیر یا خون خود داشتند، بیشتر از محصولات ترمیم و آرایش ناخن، عطرها، لوازم آرایش، رنگ و اسپری‌های مو استفاده می‌کردند.

آرایش روزانه و خطری که در کمین است

زنانی که در سه ماهه اول و سوم بارداری روزانه آرایش می‌کردند، غلظت «PFAs» در پلاسما و شیرشان به ترتیب ۱۴ و ۱۷درصد بالاتر بود. زنانی که حداقل دو بار در دوران بارداری موهای خود را رنگ کرده بودند، سطح «PFOS» آنها، که یکی از رایج‌ترین و خطرناک‌ترین ترکیبات «PFAs» است، ۳۶ درصد بالاتر از افرادی بود که موهای خود را در این دوره رنگ نکرده بودند. همچنین سطح «PFOS» افرادی که پس از زایمان از محصولات ناخن استفاده می‌کردند، حدود ۲۷ درصد بالاتر بود.

تحقیقات قبلی نشان داده بود که در تمامی ۳۰ هزار نمونه خون بند ناف گرفته شده در طول یک دوره پنج ساله در مکان‌های مختلف در سراسر جهان، «PFAs» وجود دارد. ۵۰ نمونه آمریکایی هم شیر مادران حاوی سطوح هشداردهنده‌ای از این مواد شیمیایی بود.

قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی به ویژه برای کودکان در حال رشد خطرناک است. زیرا کودکان در برابر این مواد آسیب‌پذیرتر هستند و می‌تواند برای‌شان مشکلات سلامتی مادام‌العمر ایجاد کند. از جمله سایر مسائل مرتبط با بارداری و رشد مرتبط با «PFAs» می‌توان به کاهش وزن هنگام تولد، زایمان زودرس، کوتاه شدن دوره شیردهی، کاهش ارزش غذایی شیر، اختلالات عصبی- رشدی و کاهش پاسخ واکسن در کودکان اشاره کرد.

چه کاری از دستمان برمی‌آید؟

زنان می‌توانند برای مراقبت از خود و جنین‌شان، در دوران بارداری و شیردهی، مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی غیرضروری را کاهش دهند. همچنین می‌توانند دنبال محصولات باشند که مواد شیمیایی سمی در آن‌ها وجود ندارند. هرچند شناسایی «PFAs» روی برچسب‌های محصول کار دشوار است و گاهی اوقات استفاده از آن‌ها اعلام نمی‌شود.

حالا برخی ایالت‌های آمریکا استفاده از «PFAs»را  در محصولات آرایشی و بهداشتی محدود یا ممنوع کرده‌اند. این کار می‌تواند شرکت‌ها را وادار کند تا «PFAs» را از محصولات خود در سراسر کشور حذف کنند که دیگر نیازی به تولید فرمول‌های مختلف برای ایالت‌های مختلف نداشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *