تازه‌ترین خبرها و گزارش‌های صنعت زیبایی ایران و جهان

پرایوت لیبل

مزایا و چالش‌های پرایوت لیبل در حوزه کازمتیک

به گزارش خانومی بیزینس، «پنل پرایوت لیبل؛ راهکارهای افزایش تنوع، کیفیت و کاهش هزینه‌ها در صنعت آرایشی و بهداشتی» روز پنجشنبه، ۲۲ آذرماه د جریان برگزاری نمایشگاه ایران کازمتیکا در محل هتل المپیک برگزار شد.

در ابتدای این پنل، سعید نیکخواه، مدیرعامل شرکت دنیای نوین عناصر کیان بیان کرد: «عده‌ای آگاهانه یا ناآگاهانه در مورد پرایوت لیبل اطلاعات غلط به جامعه ارائه می‌دهند یا خیلی ساده موضوع را مطرح می‌کنند».
به گفته نیکخواه، پرایوت لیبل در واقع یک مشارکتی بین دو طرف سفارش‌دهنده و سفارش‌گیرنده است و این موضوع حساسیت‌های خاص خودش را دارد و نیاز به مراقبت از سوی دو طرف دارد.
مدیرعامل شرکت دنیای نوین عناصر کیان تصریح کرد: «در دنیا رشد پرایوت لیبل در حوزه کازمتیک از رشد خود صنعت کازمتیک بیشتر است.»
پرایوت لیبل یا برند خرده‌فروش‌ها
در ادامه این پنل محمد بقایی، داروساز و متخصص حوزه آرایشی و بهداشتی بیان کرد: «موضوع پرایوت لیبل موضوع بسیار مهمی است که مانند بسیاری از موضوعات مهم دیگر مورد توجه قرار نگرفته است و ما بعد از این که درگیر آن شدیم، به فکر برگزاری همایش و تنظیم رگولاتوری افتادیم و بیشترین اشکال هم در این حوزه به این موضوع برمی‌گردد که رگولاتور به بخش خصوصی اعتماد کامل ندارد. چناچه به بخش خصوصی اعتماد داشت و صحبت‌های ما را می‌شنید، قطعا اتفاقات میمون‌تری رخ می‌داد و سردرگم پیش نمی‌رفتیم».
وی افزود: «در دنیای امروز کسب و کارها در تلاش هستند تا راه‌های نوآورانه‌ای برای متمایز شدن کسب کنند، مزیت رقابتی اصل غیرقابل انکاری است؛ اگر مزیت رقابتی نداشته باشید، اصلا برای چه تولید می‌کنید».
این متخصص حوزه آرایشی و بهداشتی ادامه داد: «یکی از استراتژی‌های بسیار موفق و در حال رشد در صنایع مختلف به ویژه صنعت کازمتیک، پرایوت لیبل است. رصد صنعت کازمتیک اروپا نشان می‌دهد که از سال ۱۹۸۴ کارخانه جدید شکل نگرفته است و همه کار پرایوت لیبل را انجام می‌دهند. این مدل تجاری پرایوت لیبل به برندها این امکان را می‌دهد که محصولات باکیفیت بالا تحت نام تجاری و یا برند خودشان به بازار عرضه کنند، بدون این که نیازمند سرمایه‌گذاری‌های چندانی باشد».
بقایی گفت: «این که هر کسی که برند دارد، پس توانایی فروش و حضور در مارکت را دارد و باید وارد حوزه تولید شود، تصور اشتباهی است».
وی اضافه کرد: «ما چقدر باید بابت ورود به حوزه‌های غیرتخصصی هزینه پرداخت کنیم؟ آیا تجربیات دهه ۶۰ و ۷۰ برای کشور کافی نبود که مجوزهای متعدد تاسیس کارخانه صادر می‌شد؟ آیا یادمان نمی‌آید که کارخانه ۱۲ هزار متری ایجاد و تجهیز می‌شد و بعد این موضوع مطرح می‌شد که باید چه کار کنیم و چه محصولی تولید کنیم؟».
این متخصص حوزه آرایشی و بهداشتی تصریح کرد: «مسیر برگشته و از سر خط شروع می‌شود، اگر مارکت دارید و می‌توانید بفروشید، همه چیز دارید. اگر کسی مارکت و فروش دارد باید به سمت پرایوت لیبل بیاید و اگر ندارد، نباید بیاید».
وی عنوان کرد: «ظرفیت‌های خالی ۳.۵ برابری در کشور برای تولید آن هم با شرط اشتغال ۸ تا ۱۰ ساعتی وجود دارد، اما مگر یک واحد تولیدی فقط ۸ ساعت هزینه دارد و پول ۸ ساعت ارزش دارد؟ ارزش پول ۲۴ ساعته است، اگر من نتوانم در ۲۴ ساعت از پول خودم استفاده کنم، یعنی ۱۶ ساعت دیگر سربار است».
این فعال صنعت آرایشی و بهداشتی اظهار کرد: «سال ۸۹ با انجام محاسبات اعلام کردم که اگر تا ۳۰۰ هزار واحد ماهیانه تولید نمی‌کنید، اصلا فکر تاسیس کارخانه نباشید. این در حالی است که افرادی را سراغ دارم که ۱۰ هزار واحد هم تولید ندارند و کارخانه دارند. این موارد اشتباه محاسباتی نبوده، اشتباهات سیاست‌گذاری بوده که شکل گرفته است».
به گفته بقایی، اولین پرایوت لیبل‌ها به قرن ۱۹ میلادی برمی‌‌گردد و برجسته‌ترین شان هم سال ۱۸۶۰ توسط یک برند چای رخ داده است، اما ما در دهه ۷۰ شمسی یک مورد داشتیم که ۱۲ هزار متر سوله تاسیس کرده و بعد به فکر تولید محصول افتاده است.
وی با بیان این که به پرایوت لیبل، برند خرده فروش‌ها نیز می‌گویند، گفت: «مدل‌های متفاوتی در مورد پرایوت لیبل برای تمام صنایع از جمله صنعت کازمتیک وجود دارد و قصه‌های متفاوتی را بنا بر این که تخصص شما در چه حوزه‌ای است، دربرمی‌گیرد. در روند تولید یک کالا تولیدکننده باید به ۲۲ ارگان دولتی پاسخ بدهد که در پرایوت لیبل همه این موارد پشت سر گذاشته می‌شود و به تخصص خودتان می‌پردازید».
بقایی با تاکید بر این که درد بزرگ در کشور ما شبه علم است، گفت: «در حوزه پرایوت لیبل شبه علم هم داریم، در حالی که تولید، برندینگ و مارکتینگ علم است، در شبه علم ساده‌سازی صورت می‌گیرد که سم بسیار بزرگی است».
این متخصص حوزه آرایشی و بهداشتی گفت: «کاهش هزینه‌های تولید، تنوع محصولات و افزایش سرعت عرضه به بازار از مزایای پرایوت لیبل است و البته چالش‌هایی هم برای کسی که سفارش می‌دهد و هم کسی که سفارش می‌گیرد وجود دارد. عدم کنترل بر کیفیت، کاهش نوآوری، بحث‌های مربوط به تغییر در فرمول، انطباق استانداردها، محدودیت در سفارش سازی و زمان تحویل محصول از جمله چالش‌ها برای سفارش‌دهنده است».
آسیب‌ها و مزایای پرایوت لیبل
در ادامه این پنل سحر جمالی، مدیرعامل آریا شیک تجارت قشم درخصوص مزایای پرایوت لیبل گفت: «برای این کار سفارش‌دهنده از یک سو نیازی به سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی خطوط تولید ندارد و از سوی دیگر می‌تواند از تجربه با ارزش و تخصص تولیدکننده بهره‌مند شود که این کار هزینه تحقیق و توسعه را برای سفارش دهنده کاهش می‌دهد».
وی افزود: «علاوه بر این، سفارش‌دهنده به جای درگیر شدن در فرآیند تولید می‌تواند تمرکزش را روی برندسازی، تبلیغات و توسعه بازار بگذارد. تولیدکننده‌های پرایوت لیبل اغلب خطوط تولید آماده دارند و این می‌تواند برای سفارش دهنده یک مزیت باشد که زمان عرضه محصول به بازار را به حداقل برساند و سفارش دهنده می‌تواند محصولات را براساس نیاز مشتری و بازار هدف خود شخصی سازی کند».
به گفته جمالی، در مدل پرایوت لیبل یک‌سری چالش نیز وجود دارد که می‌توان در این زمینه راهکارهای مناسبی انتخاب کرد. برای نمونه سفارش‌دهنده به دلیل عدم دسترسی مستقیم به فرآیند تولید ممکن است بر کیفیت و مراحل تولید نظارت نداشته باشد که این مسئله را می‌توان با تبیین یک قرارداد جامع رفع کرد.
وی اضافه کرد: «رقابت شدیدی در بازار پرایوت لیبل وجود دارد. پرایوت لیبل با برندهای مشابه رقابت می‌کند و ایجاد وجه تمایز دشوار است اما می‌توان برای ایجاد این تمایزها پیشنهاد ارائه داد».
مدیرعامل آریا شیک تجارت قشم گفت: «چالش دیگری که در پرایوت لیبل وجود دارد، تعهدات مالی اولیه بالا است. وقتی سفارش‌دهنده برای تولید یک برند مذاکره می‌کند ممکن است نیاز به افزایش سرمایه‌گذاری باشد که می‌توان از طریق مذاکره با تولیدکننده و یا پرداخت مرحله‌ای این موضوع را تا حدی کنترل کنیم و حتی می‌توانیم روی محصولات پرفروش تمرکز کنیم».
جمالی گفت: «موضوع بعدی که به عنوان چالش مطرح می‌شود، وابستگی سفارش‌دهنده به تولیدکننده است که کیفیت، زمان‌بندی و تداوم تامین محصولات کاملا به عملکرد تولیدکننده بستگی دارد و شاهد بسیاری از مسائل در زمینه زنجیره تامین هستیم».
وی عنوان کرد: «مورد دیگر در رابطه با پرایوت لیبل، ریسک فرمولاسیون است. اگر فرمولاسیونی توسط تولیدکننده به شما پیشنهاد می‌شود ممکن است به برند دیگری نیز فروخته شود، جلوی این کار را می‌توان با مواردی چون ثبت مالکیت فکری گرفت».
مدیرعامل آریا شیک تجارت قشم گفت: «می‌توان این چالش‌ها را مدیریت کرد و محصولاتی متمایز، پایدار و باکیفیت ارائه کرد که جایگاه قوی داشته باشند، اما قبل از تمام این موارد باید بدانیم اگر قرار باشد که برندی را سفارش بدهیم آن برند قرار است که در چه جایگاهی در مارکت بنشیند و با برنامه‌ای که تهیه کرده ایم چه هدفی را دنبال می‌کنیم».
کپی کردن محصول ایرانی کار درستی نیست
مهدی پرچم آزاد، مدیر بازرگانی شرکت عطرآگین نیز در این پنل گفت: «داشتن یک هلدینگ بزرگ به اسم قشنگ است، اما اصل بهره‌وری اقتصادی در صنعت و تجارت است. بخش پرایوت لیبل تفکر شما است، فقط این که یک محصول تولید می‌کنید نیست، باید تفکرتان را شکل بدهید».
پرچم آزاد با بیان این که من در مجموعه‌ای فعال هستم که در دو طرف زنجیره پرایوت لیبل قرار می‌گیرم و هم سفارش‌دهنده و هم سفارش‌گیرنده هستم و با مشکلات زیادی مواجه شده‌ام، گفت: «دوستان برای سفارش دادن می‌آیند و می‌گویند من مشابه فلان برند موجود در بازار را می‌خواهم، در حالی که این راه اشتباه است و باید تفکر اصلاح شود. به دوستان سفارش‌گیرنده می‌گویم کپی کردن محصول ایرانی کار درستی نیست و برای آن زحمت کشیده شده است، ضمن این که قفسه‌ها از محصولات مشابه ایرانی پر و نوآوری کمرنگ شده است؛ اما برای محصول خارجی با توجه به این که واردات ممنوع است و مردم نیاز دارند، به نظرم این موضوع ایرادی ندارد».
مدیر بازرگانی شرکت عطرآگین گفت: «موضوع بعدی این است که باید بین نسل جدید و قدیم تفاوت قائل شویم، نگاه بچه‌های جدید متفاوت است و برندهای کوچک برای آنها اهمیت دارد. نسل جدید تمایل دارند بدانند به چه کسی می‌توانند کمک کنند و چگونه در زنجیره قرار بگیرند».
پرچم آزاد در پایان گفت: «درخواست من این است که از بحث رگولاتوری پرایوت لیبل حمایت بیشتری شود و امور تسهیل شود».

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *