دکتر علیرضا کیانی، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران و نایب رئیس انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران، در سخنرانی خود با موضوع «اقتصاد کازمتیک» در جریان ششمین همایش و نمایشگاه ایران کازمتیکا ضمن بررسی وضعیت اقتصاد کشور با اشاره به شاخصهای اقتصادی از جمله نرخ تورم گفت: «تورم ما حدود 50 سال است که دو رقمی مانده و از این حیث در دنیا رتبه اول هستیم. همچنین رتبه ایران در شاخص آزادی اقتصادی بین 165 کشور جهان، 158 است و این یعنی اگر بخواهید کار اقتصادی بکنید عملا دست و پایتان بسته است و هیچ آزادی عملی ندارید. در موضوع فقر نیز طبق گفته وزیر تعاون 30درصد از مردم زیر خط فقر هستند اما اگر به منابع بین المللی با استانداردهای بین المللی نگاه کنیم این رقم به 75 درصد هم میرسد».
به گفته این کارآفرین صنعت آرایشی بهداشتی، ریال ایران یکی از ضعیفترین ارزهای رایج دنیاست و در بیست سال گذشته در اثر سیاستهای غلط اقتصادی، ما بیش از 1600 میلیارد دلار ارز از کشور خارج کردهایم.
کیانی به بحث ناترازی در انرژی اشاره کرد و گفت: «ما در تمام شاخصهای انرژی با ناترازی مواجهیم. در مورد شاخص گاز قطعا در سال 1405 به راحتی امسال گاز در لوله های خانگی نخواهیم داشت. در شاخص بنزین که اوضاع بسیار بدتر است؛ ما وارد کننده بنزین شدهایم و همچنین در حوزه آب مشکل ما هر روز شدیدتر میشود. قنات هنر ما ایرانیها بوده اما اکنون هیچ اثری از این قنات ها باقی نمانده است».
عضو اتاق بازرگانی تهران همچنین به ناترازی بانکی اشاره کرد و گفت: «ما یکی از بدترین سیستمهای بانکی بین المللی را داریم. سالهاست که قانون اصلاح نظام بانکی در مجلس مانده چرا که اگر این قانون اصلاح شود امکانات در اختیار کسی قرار میگیرد که شایستگی دارد. این ناترازیها کشور را بسیار تحت فشار قرار داده و مشکلاتی را به وجود آورده که همه ما با گوشت و پوستمان احساس میکنیم.»
دکتر کیانی همچنین به حجیم بودن ساختار دولت به عنوان یکی از عوامل بحران ساز اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: «ما یک دولت بسیار بزرگ داریم که هیچ جای دنیا دولت این اندازه نیست. بزرگی دولت مساوی است با کسری بودجه و تا زمانی که دولت حجیم است و برای هر موضوعی دهها ستاد دارد بدانید که کار درست نمی شود و کسری بودجه ادامه دارد. فقط چند تا از نهادهای اقتصادی دولت را نام میبرم: ستاد اقتصادی دولت، مرکز برنامهریزی استراتژیک، نهاد ریاست جمهوری، سران سه قوه، کمیسیون اقتصادی دولت، شورای عالی اقتصاد ، ستاد تنظیم بازار، شورای رقابت و… که اینها هرکدام کار خودشان را انجام میدهند بدون هماهنگی با یکدیگر و مسئولیت پاسخگوییشان هم صفر است.»
نایب رئیس انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران در ادامه گفت: «حالا شاید بگویید با این همه بحران و ناترازی، ما چگونه دوام آوردیم؟ به این دلیل که کشور ما ایران، حاصل انباشت هزاران سال ثروت و موفقیت بوده اما هیچ تضمینی نیست که این انباشت ثروت تا کی ادامه داشته باشد. ما بیست سال قبل مثل امروز مشکل آب نداشتیم و هرگز فکر نمی کردیم که در کشوری که اولین یا دومین ذخایر گازی دنیا را دارد با مشکل گاز مواجه شویم. این ناترازیها سطح دارایی ما را به نقطه صفر نزدیک کرده است.»
دکتر کیانی چند نرخی بودن ارز را یکی از مشکلات اساسی تولید و تجارت دانست و گفت: «تا زمانی که ما ارز چند نرخی در کشور داریم یعنی رانت، دزدی و سوبسیدهای نابجا داریم.»
او همچنین به موضوع تحریمها و تأثیر آن بر اقتصاد کازمتیک اشاره کرد و گفت: «تا زمانی که تحریمها برقرار است ما نمیتوانیم از نظر اقتصادی به سمت بهبود اوضاع حرکت کنیم. فقط یک عارضه تحریم این است که هزینه مبادله 20 درصد میشود، چیزی که در دنیا نهایتا دو درصد است. یعنی همان اول کار که شما شروع به کار تجاری میکنید 20 درصد از کل دنیا عقب هستید. در این شرایط صادرات عملا امکان پذیر نیست».
دکتر کیانی با تأکید بر این که سال گذشته اندازه بازار آرایشی بهداشتی ایران 220 همت بوده، گفت: «سال آینده این بازار بزرگتر خواهد شد و این یعنی با وجود همه مشکلات، این بازار همچنان جای کار دارد و جای امیدواری است که بتوانیم با برخی تمهیدات مانند تعطیل کردن 10 درصد از بیزنس و محصولات سال گذشته یا کمک گرفتن از موسسات تأمین مالی، مشکل بهبود سرمایه و تأمین مالی را نیز در سال آینده تا حدودی مدیریت کنیم.»