تازه‌ترین خبرها و گزارش‌های صنعت زیبایی ایران و جهان

فروشگاه‌های سفورا و بچه‌های ده‌ساله

بچه‌های ده‌ساله این روزها در فروشگاه‌های سفورا چه می‌کنند؟

«کودکان سفورایی» به کودکان و نوجوانانی گفته می‌شود که از فروشگاه‌های سفورا خرید می‌کنند و گاهی اوقات ویدئوهایی از خریدهای جدید و روتین‌های مراقبت از پوست‌شان را به اشتراک می‌گذارند. یعنی همان کاری که بسیاری از اینفلوئنسرهای زیبایی انجام می‌دهند. اما به‌تازگی ویدئوهایی هم در فضای اینترنت دست‌به‌دست می‌شود که این پدیده را تقبیح می‌کنند و میلیون‌ها نفر بیننده دارند.

بچه‌های ده‌ساله در فروشگاه‌های سفورا چه کار می‌کنند؟ در حالی که کودکان و نوجوانان بیشتر و بیشتر به سراغ محصولات زیبایی و مراقبت از پوست می‌روند، خرده‌فروشان، رسانه‌های اجتماعی و پدرومادرها بر سر این پرسش با یکدیگر مجادله می‌کنند. به‌تازگی ویدئوهای پربیننده‌ای با موضوع مخالفت با پدیده «کودکان سفورایی» در اینترنت دست‌به‌دست می‌شود که اغلب پدرومادرهایی را سرزنش می‌کنند که به فرزندان‌شان اجازه می‌دهند محصولات مخصوص بزرگ‌سالان را بخرند. بعضی از متخصصان پوست هم هشدار می‌دهند که محصولات مخصوص بزرگ‌سالان شاید برای کودکان و نوجوانان مناسب نباشند و حتی به پوست‌شان آسیب برسانند. در این میان، افرادی هم به این نکته اشاره می‌کنند که تقلید و الگوبرداری کودکان از بزرگ‌سالان به‌هیچ‌وجه چیز تازه‌ای نیست و این پدیده ضرری هم ندارد.

زنی پایین ویدئویی که پنجم ژانویه در تیک‌تاک منتشر کرد نوشت: «صفحه اول تیک‌تاک من پر از بچه‌های ده‌ساله‌ای است که از سفورا خرید می‌کنند. حالا من هم بچه چهارساله‌ام را آورده‌ام سفورا برای خرید. درست است که هر محصولی برای بچه‌ها نیست، ولی خرید لوازم آرایشی برای بچه‌ها جذاب و سرگرم‌کننده است. پس بهتر است دست از سر بچه‌ها بردارید.»

«کودکان سفورایی» به کودکان و نوجوانانی گفته می‌شود که از فروشگاه‌های سفورا خرید می‌کنند و گاهی اوقات، درست مانند اینفلوئنسرهای زیبایی، ویدئوهایی از خریدهای جدید و روتین‌های مراقبت از پوست‌شان را با بقیه به اشتراک می‌گذارند.

شاید این روند تا حدودی تحت‌تأثیر نورث‌وست، دختر خردسال کیم کارداشیان، به وجود آمده باشد که در سال ۲۰۲۲ ویدئویی از روتین صبحگاهی خود منتشر کرد که شامل ماسک لب، ماسک ورقه‌ای و تونر بود. در زمان انتشار آن ویدئو، نورث‌وست نُه ساله بود. مدتی پیش دختر کورتنی کارداشیان، پنه‌لوپه، نیز ویدئویی از روتین مراقبت از پوست خود منتشر کرد. کمی بعد یک متخصص پوست به‌نام دکتر بروک جفی این ویدئو را همراه با انتقادهای خودش دوباره منتشر کرد که ویدئوی او هم بازدید زیادی گرفت. این متخصص پوست در این ویدئو می‌گوید: «این کودک یازده‌ساله دوست‌داشتنی چه نیازی به آرایش‌کردن دارد و چرا روتین مراقبت از پوستش باید از روتین پوستی من پیچیده‌تر باشد؟» او به این نکته هم اشاره کرده بود که پوست کودکان و نوجوانان قاعدتا به محصولات ضدپیری برند درانک الفنت نیازی ندارد.

شاید این روند تا حدودی تحت‌تأثیر نورث‌وست، دختر خردسال کیم کارداشیان، به وجود آمده باشد که در سال ۲۰۲۲ ویدئویی از روتین صبحگاهی خود منتشر کرد که شامل ماسک لب، ماسک ورقه‌ای و تونر بود. در زمان انتشار آن ویدئو، نورث‌وست نُه ساله بود.

قدرت خرید نسل آلفا

به‌گزارش شرکت «Circana» که کار تحلیل بازار انجام می‌دهد، در سال ۲۰۲۳، فروش محصولات زیبایی در کانادا ۱۸درصد افزایش یافته است. این گزارش پیش‌بینی می‌کند که این افزایش در سال جاری نیز ادامه خواهد یافت و به این نکته اشاره می‌کند نسل آلفا یا همان کسانی که بعد از سال ۲۰۱۰ متولد شده‌اند، محرک اصلی رشد بازار محصولات زیبایی در سال‌های آینده خواهند بود.

لاریسا ینسن، معاون ارشد شرکت «Circana»، درمورد چشم‌انداز صنعت زیبایی در سال ۲۰۲۴ می‌گوید: «در فصل تعطیلات سال نو، محصولات زیبایی لوکس، به‌ویژه در بخش مراقبت از پوست، در صدر فهرست خرید بسیاری از مصرف‌کنندگان جوان قرار داشت. انتظار داریم در سال‌های آتی نیز این دسته از مصرف‌کنندگان برای محصولات زیبایی شور و اشتیاق نشان بدهند.»

در حال حاضر، مجموعه سفورا ۱۱۴ شعبه در کانادا دارد و در صنعت زیبایی این کشور، پرفروش‌ترین فروشگاه به شمار می‌آید. درانک الفنت یکی از مهم‌ترین برندهای سفورا است. این برند به‌تازگی به‌قدری نزد مصرف‌کنندگان نسل آلفا محبوب شده است که تیفانی مسترسون، بنیان‌گذار درانک الفنت، در سپتامبر گذشته، در قالب پستی اینستاگرامی نسبت به این روند واکنش نشان داد. مسترسون در واکنش اینستاگرامی خود اشاره کرد که بسیاری از محصولات درانک الفنت برای تمام انواع پوست، «از جمله پوست کودکان و نوجوانان»، طراحی شده است. بااین‌حال، مسترسون افزود که محصولات قوی‌تر درانک الفنت حاوی اسیدها و رتینول‌هایی است که برای مصرف کودکان مناسب نیست.

دکتر اشلی والی، پزشکی عمومی در کول هاربر که در درماتولوژی تخصص دارد، می‌گوید: «پوست کودکان معمولا ظریف‌تر و حساس‌تر است و همین موضوع باعث می‌شود پوست‌شان بیشتر مستعد خشکی و حساسیت باشد.» دکتر والی ادامه می‌دهد: «توصیه من به کودکان این است که سراغ همان محصولاتی بروند که برای پوست‌های حساس به بازار عرضه می‌شوند. مواد و ترکیباتی مانند رتینول که در لوازم آرایشی بزرگ‌سالان استفاده می‌شود، برای پوست کودکان بیش‌ازحد قوی است.»

تقلید و الگوگیری کودکان و نوجوانان از افراد مسن‌تر و موج‌هایی که در فرهنگ عامه راه می‌افتد پدیده تازه‌ای نیست. حتی عروسک‌بازی را می‌توان یکی از ابتدایی‌ترین شکل‌های تاریخ طولانی تظاهر به بزرگ‌سال‌بودن به شمار آورد.

مجادله در شبکه‌های اجتماعی

اما تقلید و الگوگیری کودکان و نوجوانان از افراد مسن‌تر و موج‌هایی که در فرهنگ عامه راه می‌افتد پدیده تازه‌ای نیست. حتی عروسک‌بازی را می‌توان یکی از ابتدایی‌ترین شکل‌های تاریخ طولانی تظاهر به بزرگ‌سال‌بودن به شمار آورد.

در دهه ۱۹۹۰، نوجوان‌ها موهایشان را جوگندمی و پوست‌شان را سفید می‌کردند. قبل از آن هم که سفورا وجود داشته باشد، فروشگاه‌های کلرز وجود داشتند که در آن‌ها می‌توانستید خرت‌وپرت‌هایی برای آرایش مو بخرید، کیف‌ها و کوله‌پشتی‌های پرزرق‌وبرق را تماشا کنید و شاید حتی بدهید گوش‌تان را سوراخ کنند.

یکی از کاربران تیک‌تاک زیر یکی از ویدئوهای پربازدید هشتگ «#SephoraKids» نوشته است: «من هم وقتی کم‌سن‌وسال بودم آرایش می‌کردم و این کار برای ابراز خودم بسیار عالی بود.»

بااین‌حال، این موضوع به بحث‌های زیادی در فضای اینترنت دامن زده و هشتگ «#SephoraKids» در تیک‌تاک تاکنون بیش از ۳۳۰ میلیون بازدید داشته است. بیشتر این ویدئوها بزرگ‌سالانی را نمایش می‌دهند که می‌گویند بچه‌ها نباید نمونه‌های محصولات آرایشی را هدر بدهند، باید با کارکنان فروشگاه مؤدبانه‌تر رفتار کنند و نباید پول‌شان را برای خرید کالاهای مخصوص بزرگ‌سالان خرج نکنند.

یکی از پربیننده‌ترین ویدئوها را که بیش از ۳٫۷ میلیون لایک هم دریافت کرده، یکی از کارکنان زن سفورا در تیک‌تاک منتشر کرده است و در آن، از حضور کودکان ده‌ساله در سفورا گلایه می‌کند. او در این ویدئو ماجرای کودکی را هم می‌گوید که می‌خواسته اجناسی به ارزش ۹۰۰ دلار بخرد و مادرش توانسته او را راضی کند که از خیر بعضی از آن‌ها بگذرد و در نهایت ارزش اجناس را به ۵۰۰ دلار برساند و ادامه می‌دهد: «فقط می‌توانم متأسف باشم. چون مشکل از بچه‌ها نیست. مشکل از پدرومادرها است… تا وقتی که پدرومادرها عوض نشوند، هیچ چیزی تغییر نمی‌کند.»

در ویدئویی دیگر که بیش از ۴ میلیون بازدید گرفته، زنی که می‌گوید قبلا برای سفورا کار می‌کرده، از تجربه‌های خودش می‌گوید و ماجرای دختر نوجوانی را تعریف می‌کند که می‌خواسته قطره برنزه‌کننده درانک الفنت و سرم رتینول بخرد.

اما مطابق با راه‌ورسم شبکه‌های اجتماعی، ویدئوهای زیادی هم در دفاع از بچه‌های کم‌سن‌وسال دست‌به‌دست می‌شود. حتی گاهی بچه‌ها از خودشان دفاع می‌کنند. مانند دختربچه ده‌ساله‌ای که مجله تین‌ووگ مصاحبه کرده و گفته از اینکه می‌بیند همه بزرگ‌ترها در ویدئوهایشان بچه‌ها را سرزنش می‌کنند، غمگین است. این دختربچه می‌گوید: «بله، متوجهم. وقتی شما ده سال‌تان بود، عروسک‌های برتز خیلی محبوب بودند. ولی حالا من بچه‌ام و الان همین چیزها محبوب است. این اسباب‌بازی جدید ما است. ما به نسل جدیدی تعلق داریم که ظاهرا به آن نسل آلفا می‌گویند و من به این افتخار می‌کنم.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *